Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Bildbråket fortsätter: ”Blocket ljuger”

Publicerad: 23 januari 2013, 15:55

Resumé rapporterade igår om att Blocket stämts för att ha använt bilder från en motorbåtsannons i en mindre annons för en bank. Blockets kundsäkerhetsansvarige, Thomas Bäcker, meddelar att man har gett pengarna tillbaka. Nu slår dock personen, som heter Kenneth Forsberg, tillbaka: – Jag har inte fått några pengar överhuvudtaget, säger han.


Ämnen i artikeln:

Blocket

Bråket mellan Blocket och Kenneth Forsberg började med att han skulle lägga ut bilder på en motorbåt åt sin bror.

Kenneth  Forsberg, som bland annat arbetar som fotograf, gick i taket när han  såg att Blocket använde hans bilder i reklamsammanhang för Swedbank.

Blockets  kundsäkerhetsansvarige, Thomas Bäcker, hävdar att bilderna endast  används för att underlätta försäljningen av användarnas produkter.

Kenneth Forsberg köper inte den förklaringen.

Han  har i stället stämt Blocket och förlorat i tingsrätten, som kom fram  till att Blocket äger upphovsrätten till alla bilder som läggs in där och  att det framgår i användarvillkoren.

Kenneth Forsberg vädrar dock morgonluft efter att frågan har fått prövningstillstånd i hovrätten:
–  Jag stämde inte Blocket för att bli rik, utan jag har länge tänkt på  att Blocket överlåter foton på ett sätt som inte är ok, säger han.

Han hävdar också att Blocket inte håller vad man lovar när det gäller att skydda bilderna med vattenstämplar:
– Det var bara första bilden som var skyddad med en vattenstämpel, säger Kenneth Forsberg.

Thomas  Bäcker har också bedyrat att Blocket inte säljer några bilder vidare  och heller inte har några planer på att starta upp en sådan verksamhet.

Kenneth Forsberg är skeptisk:
– Jag har inga garantier för att mina bilder skyddas från att någon annan använder dem, säger han.

Han menar också att Blockets affärsuppgörelse med, i just det här fallet Swedbank, är hemlig:
–  Man har ju ingen aning om vad Blocket får betalt för att Swedbank får  använda bilden. Det känns väldigt luddigt och långtifrån självklart att  upphovsrätten kan föras över till en tredje part, säger Kenneth  Forsberg.

Han tycker också att det är märkligt att Schibsted, som  äger Aftonbladet och också Blocket, inte värnar om användarnas foton på  ett bättre sätt.

Nu hoppas han att hovrätten ändrar tingsrättens beslut:
– Jag  föreslog en ersättning i utbyte mot att Blocket fick använda bilderna,  men Blocket svarade med att de tyckte att frågan är principiellt viktig.  Nu sitter de där och darrar på manschetterna i och med att frågan är  uppe i hovrätten, säger Kenneth Forsberg.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Blocket

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.