Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Bilden från demonstrationen blev viral succé – kommer den bli Årets bild?

Publicerad: 4 maj 2016, 08:36

David Lagerlöfs bild har delats över 20 000 gånger på Facebook.

Bilden som togs under en demonstration den 1 maj i Borlänge har varit veckans stora snackis i sociala medier. På bilden ser vi en kvinna som med höjd och knuten hand ställer sig mitt i nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstrationståg.


Ämnen i artikeln:

ExpoViraltÅrets Bild

Kvinnan på bilden heter Tess Asplund och bilden har tagits av David Lagerlöf för Expo. I skrivande stund har bilden gillats över 20 000 gånger på Facebook och har väckt stor uppmärksamhet i media – så väl i Sverige som i utlandet. Många pratar om att den kommer utses till Årets bild.

— Lawen Redar (@LawenRedar) 3 maj 2016Årets bild. pic.twitter.com/JfZNmYETF8
— Zakk (@zaak1i) 3 maj 2016Årets fucking bild. https://t.co/Oayg8eKzAq
— silvia cibien (@silviacibien) 4 maj 2016Inspiring #TessAsplund vs 300 Swedish nazi pic.twitter.com/8LVRUvjAkB

Nyheten har spritt sig längre och bland annat Daily Mail rapporterar om bilden. Även deras artikel delas flitigt internationellt.

— Anna Sisko (@anna_sisko) 4 maj 2016Thank you for your bravery #TessAsplund. "Swedish woman's defiant gesture in front of fascist march in #Sweden" https://t.co/gdrv2uUCTb

Vissa hävdar däremot att bilden skulle vara iscensatt och att Tess Asplund och fotografen David Lagerlöf känner varandra sedan tidigare, men de uppgifterna avfärdar Tess Asplund när SVT frågade om det.

– Nej, absolut inte. Jag visste inte ens vad han hette när han kontaktade mig. Expo mejlade mig i går kväll och berättade att de skulle lägga upp bilden, säger Tess Asplund till SVT.

Bilden har även jämförts med den ikoniska bilden från 1985, “Kvinnan med handväskan”, tagen av Hans Runesson. På bilden slår en kvinna en demonstrant från Nordiska rikspartiet med sin handväska.

Louise Lindberg

Ämnen i artikeln:

ExpoViraltÅrets Bild

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.