fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Bilderna på kungen publiceras inom kort"

Publicerad: 26 november 2011, 10:30

Mille Markovic.

Foto: Sven Lindwall/Expressen/Scanpix.

De påstådda bilderna på kungen och hans vänner på Club Power ska publiceras. – Inom några veckor, säger Mille Markovic till Resume.se. Vi har utsatts för kraftiga hot. Därför har publiceringen av bilderna försenats. Författaren Deanne Rauscher och frilansjournalisten Beata Hansson har just lämnat in manuskriptet på 250 sidor, ett första utkast till boken om hans liv till Vertigo förlag.

Ämnen i artikeln:

Mille MarkovicDen motvillige monarken

– Biografin om Mille Markovic planeras komma ut i mitten av januari, säger Deanne Rauscher.

Resume.se har träffat författarna bakom biografin om Mille Markovic i Deanne Rauschers bostad på Östermalm i Stockholm. En bok som fått stor uppmärksamhet redan innan den skrivits och kommit ut.

Beata Hansson och Deanne Rauscher kom i kontakt 2004 i samband med hennes första bok, "Makten, männen, mörkläggningen".

Deanne Rauscher träffade och intervjuade Mille Markovic då han satt häktad 2009.

– Jag hade hört talas om honom, säger Deanne Rauscher. Olika journalister berättade om hans kontakter med kungavännerna.

Hon såg möjligheten till en biografi och frågade Beata Hansson om hon var intresserad.

Hon kände att hon behövde samarbeta med någon för att kunna gestalta hans liv på bästa sätt.
– Jag såg det Mille Markovic berättade som i en film, i bilder, och undrade vem han egentligen var. Hans levnadsöde var så starkt. Det var värt sin egen historia.

Ett flertal intervjuer har gjorts med före detta flickvänner, barn, poliser, grannar med flera för att nyansera bilden av Mille Markovic – och komma honom mer på djupet i boken.

Författarna har intervjuat två av hans äldsta barn som berättat hur de känt och reagerat inför sin fars beteenden, de har försökt förklara hans personlighet.

Många gånger har det varit svårt för barnen.
– De har berättat hela spektrat, säger Beata Hansson.

De visar upp en skiss som påminner om ett släktträd som ska visa på varför Mille Markovic blivit den han är. Släktingar, vänner och händelseförlopp, en del väldigt grymma och dramatiska, som följt hans livsresa och bildar betydelsefulla milstolpar.

– Det känns rätt logiskt att han blivit den han blivit, fortsätter Beata Hansson. Han är en överlevare, han är smart. Annars hade han aldrig överlevt. Han kämpar för det han tror på. Det är omöjligt att inte känna sympati för en person som man har tillbringat så mycket tid med och fått tillfälle att skärskåda ur så många perspektiv. Vår relation är inte alls på kompisstadiet, där är både Mille och jag ganska tydliga.

– Jag tycker Mille varit oerhört modig, tycker Deanne Rauscher. Han har varit mer självutlämnande än vi kunnat föreställa oss. Vi har följt honom i realtid och det har varit väldigt dramatiskt. Det händer saker hela tiden med honom, det är som att åka med ett expresståg.

En viktig aspekt under arbetet har, enligt författarna, varit att inte bli en megafon åt Mille Markovic. Samtidigt är de medvetna om att det finns en risk att det kan uppfattas så.

– Jag tänker på det varje natt, säger Beata Hansson lite olustigt.

Journalisten Nuri Kino, vars bok gavs ut i våras om den utpekade gangsterledaren Milan Sevo, har fått kritik för att ha agerat för partiskt då han skildrat Sevos liv.
– Det kanske är lättare för två medelålders tanter att skriva en biografi om en gangster än en invandrarkille, säger Beata Hansson, något ironiskt.

– Folk frågar sig vad Mille har för avsikt, säger Deanne Rauscher. Han vill berätta varför han är den han är.

Har Mille Markovic läst boken?
– Han vill inte läsa den, vad andra människor säger om honom. Han har mest faktagranskat sina egna citat, vissa händelser, platser, tidpunkter etc, säger Beata Hansson. Han har varit oerhört tillmötesgående och inte klankat ned på något i materialet. Det enda han har rättat är lite årtal. Jag är förvånad över att han varit så generös med att dela med sig av sitt eget liv.

Vad har du för förväntningar på boken?
– Det bor väl någon oförlöst socialassistent i mig, jag vill skapa någon förståelse för personer man inte ser omkring sig liksom, göra ett personporträtt.

Har du upprörts du över något av det han berättat?
– Ja, väldigt mycket. Hur man kan se på livet på så olika sätt. Vi har så olika värdegrunder och livssyn samtidigt som man ändå kan hitta gemensamma plattformar. Tycker det är så sorgligt att en människa är så full av ambitioner som bygger på hat. Han har inte tid att älska. Han har bara tid att hata. Det präglar mycket av honom.

– Hans liv har varit så präglat av motpoler hat och kärlek, anser Deanne Rauscher. För det finns det av övermåtta i hans liv. Men oftas i svart eller vitt. Hans liv är sällan jämngrått, som för de flesta. Han är mitt upp i ett krig.
– Han föder barn på barn och fortsätter kriga, fyller Beata Hansson i. Hans sjunde barn föddes i mars i år.

De räknar upp hans goda sidor, krafter som de tycker han besitter: stratetisk, ambitiös, driftig och kreativ.
– Han har en sådan otrolig kapacitet, säger Deanne Rauscher. Han är en sådan smart människa. På sitt sätt.
– Annars hade han inte levt idag, skjuter Beata Hansson in.

Är han inte destruktiv?
– Det beror på vem som tolkar det, svarar Deanne Rauscher. Enligt samhällets gängse normer så är han det. Jag värderar inte enligt våra vanliga ögon, jag räknar upp krafter som han besitter. Det är han som väljer hur han ska använda sina styrkor.

Det är jätteviktigt då det gäller boken, betonar Deanne Rauscher, författarna värderar ingenting av det han gjort.

Då hon sagt det och då författarna fortsätter diskutera kring det ringer plötsligt Beata Hanssons mobiltelefon.
– Var är du? säger hon. Vad har du hållit hus? Eller det kanske du inte vill berätta för mig?
– Är du på säker mark? säger hon efter en stund. Det var skönt att höra, hon verkar lättad.

Huvudpersonen Mille Markovic hör av sig efter en tids frånvaro, denna gång varade den så pass länge att Beata hann bli orolig.
Hon undrar hur hans humör är idag. Orkar han bli intervjuad?
Det gör han.

Mille Markovic berättar för Resume att Säpo utövat påtryckningar mot hans bekanta och anhöriga i syfte att misskreditera honom-något han är mycket upprörd över det och vill att allmänheten ska få kännedom om.
– Polisen har försökt få dem att säga saker om mig, om brott jag inte gjort. För att få mig i fängselse. Sanningen ska fram, vi lever inte i en demokrati utan i en diktatur.

I gengäld ska polisen, enligt Mille Markovic, ha sagt sig stryka ett streck över de brott som hans umgänge har begått.

Han gick i våras ut i media och sa att bildpubliceringen skulle ske från serbiska servar i augusti.

– De ska visas inom några veckor. Det skulle ha gjorts tidigare men dragit ut på tiden. Det har varit en tuff tid. Publiceringen har försenats då de som arbetat med bilderna utsatts för kraftiga hot. Bilderna ska publiceras till varje pris.
Hoten mot dessa ska bland annat, enligt Mille Markovic, ha skett på en finlandsfärja nyligen.
Med anledning av det har bilderna "bunkrats upp" på ett stort antal nya servrar för att säkras.

Han menar att kungavännerna är mycket rädda för vad innehållet i bilderna avslöjar, att de bland annat utnyttjar kvinnor och använder narkotika. Det är därför han och hans vänner angripits så hårt på sistone. Bland annat en kvinna i hans bekantskapskrets och en nära anhörig till honom.
– De vet om att bilderna är äkta.

Mille Markovic säger sig vara beredd på allting och har "en egen armé" som skyddar honom.
– Det går inte att komma åt mig och bilderna.

Boken om Mille Markovics liv ska ges ut på Vertigo förlag av förläggaren Carl-Michael Edenborg som 2004 gav ut Deanne Rauschers första bok "Makten, männen och mörkläggningen". En bok om bordellhärvan på 1970-talet kring justitieministern Lennart Geijer och en mängd kända svenska män, högt uppsatta politiker, affärsmän, idrottsmän och kulturpersonligheter.
Förra hösten gav Deanne Rauscher och journalisterna Thomas Sjöberg och Tove Meyer ut den uppmärksammade boken om Sveriges kung, "Den ofrivillige monarken".

– De här historierns hör ihop, det har varit som att åka tåg längs en bana, säger Deanne Rauscher. Jag har bara stigit av vid olika stationer. Sedan vet man ju inte än var ändstationen är.
Hon liknar arbetet med dem som om hon simmat i botten på ett träsk. En inte alltför rolig resa som hon ändå varit tvungen att genomföra.

– Jag har blivit erbjuden ett spännande bokprojekt efter det här men det är väldigt hemligt så det kan jag inte prata om. Min framtidsdröm är att forska i historiska gåtor eftersom jag är väldigt historieintresserad, jag har ett par uppslag som jag skulle vilja utveckla mer som fiction. Den gustavianska tiden fascinerar mig väldigt mycket.

Det senaste året har på många sätt varit ytterst dramatiskt för Deanne Rauscher. Hon har hotats och baktalats mycket grovt. Den verksamhet utanför Örebro som hon och hennes ex-sambo drev för utsatta flickor anmäldes till socialstyrelsen av en person som, enligt Deanne Rauscher, anlitats av kungens vänner för att sprida desinformation om henne. Allt i syfte att skjuta budbäraren och sätta käppar i hjulet. Anmälaren påstod bland annat att Deanne Rauscher ordnat sprit- och swingerfester.

– Det var två A4-sidor med anklagelsepunkter som vi friades från. Personen som gjorde den anmälan ska nu skriva en så kallad motbok tillsammans med prins Daniels historielärare Dick Harrisson.

– Vi blev rentvådda och frikända, på något sätt kändes det inte roligt längre. Vi beslöt att avveckla familjehemmet och jag att flytta hem till Stockholm igen.

– Jag har blivit varnad innan att vara väldigt försiktig, du vet inte vilka krafter du sätter igång. Du begriper inte hur farliga de här killarna är och vilka medel de har till buds.

Deanne Rauscher har polisanmält dessa förtal och stalkermetoder samt anlitat en advokat.
Hon har planer på att stämma personen bakom dem då hon anser att lögnerna är så uppenbara.

Kommer ni beskriva i boken vad som hänt efter det att kungaboken kommit ut?
– Ja, vi kommer att beröra det som Mille är indragen i. Kungens vänner förhandlade ju med sina maffiakontakter i Serbien. En händelse är rätt otäck, det är saker som ingen har berättat om. Som rör allvarliga hot.

Deanne Rauscher säger att hon velat hålla publiceringen av de beryktade bilderna som Mille Markovic säger sig äga utanför boken.
– Jag hade velat följa det spelet också i boken, men någonstans måste det ta slut. Jag vet att det är så men det här verkar vara en never ending story.

Om författarna

Beata Hansson, 52, frilansjournalist sedan drygt tio år och har bland annat jobbat som frilansande reporter på Situation Stockholm samt arbetar för flera uppdragsgivare.
Deanne Rauscher, 58, har arbetat som socialarbetare och var en av dem som startade "Alla kvinnors hus" i Stockholm, var medförfattare till böckerna "Makten, männen, mörkläggningen" och "Den ofrivillige monarken". Hennes research och kontaktnät hade stor betydelse för dessa böcker.

Deanne Rauscher om mediebevakningen

Hon anser att media mera borde gå till botten i kungabevakningen. Expressens publiceringar i fyra dagar på sistone om delar av bandupptagningar som gjorts av Anders Lettström har exempelvis inte följts upp av andra medier. Hon ifrågasätter varför.
– De visar att Lettström och hans kompisar blåljugit inför svenska folket. Det är så uppenbart att hela gänget, inklusive kungen, var informerade om vad som pågick. Ingen reaktion någonstans ifrån. Medierna väljer att avstå. Om det har att göra med att kronprinsessan ska föda barn om några månader vet jag inte men det vore inte konstigt om man tänker presstrategiskt. Man vill inte stöta sig utan gjort någon form av deal med hovet att ligga lågt.

Vad ska medierna göra tycker du?
– Mera gå till botten när det blir uppenbart och ifrågasätta. Konfrontera och analysera. Jag kommer ihåg resonemanget efter TT:s intervju med kungen, nu har de målat in sig i ett hörn var det många journalister som uttryckte sig. Visar det sig att någon av dem har ljugit då är det kört. Det var precis vad Expressen visade på.
Eller de uppgifter som avslöjades i Föreningen grävande journalisters tidskrift Scoop i september, att en högt uppsatt tjänsteman på UD reagerat på att UD var trötta på att behöva serva kungen med prostituerade.
-Det blev totalt tyst! Det var ju väldigt sensationella uppgifter.

Kan din nya bok bidra till att mediebevakningen tas upp igen?
– Jag vet inte, det skulle inte förvåna mig om det inte blir så eftersom kronprinsessan inte fött sitt barn, att bara rinner ut i sanden. Ungefär som det sett ut i alla tider i Sverige. Det poppar upp nånting och sedan ojas det några dagar. Sedan blir det tyst. Det är så kortsiktigt, det finns ingen logik i medias agerande.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev