Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Bildt har gjort det omöjligt för journalister att granska UD"

Publicerad: 30 januari 2013, 13:52

Carl Bildt

Foto: Pressbild Riksdagen

Utrikesminister Carl Bildts sätt att hantera media har länge varit uppe för diskussion. Nu riktar Konstitutionsutskottet (KU) och dess ordförande Peter Eriksson (MP) hård kritik mot UD och Carl Bildt, skriver Aftonbladet.


Carl Bildt har gjort sig känd för att vara svårtillgänglig gentemot journalister. Det har gått fyra år sedan Utrikesdepartementet tog bort diarieföringen över inkomna och upprättade handlingar.

Konsekvensen har blivit att allmänhet och journalister inte får den insyn som de har rätt till enligt grundlagen. Samtidigt använder utrikesminister Carl Bildt frekvent sin blogg och Twitter-konto som
kommunikationskanal.

– Många uppfattar att Carl Bildt med sitt twittrande står för modernitet men i verkligheten har han gjort det omöjligt för journalister att granska
UD, säger KU:s ordförande Peter Eriksson (mp) till Aftonbladet.

Nu riktar ett samlat konstitutionsutskott hård kritik mot regeringskansliet och i synnerhet UD och Carl Bildt.
– De har inte uppfyllt offentlighets- och sekretesslagen. Diariet är inte öppet och man kan i praktiken inte lämna ut handlingar heller. Det ska ju ske skyndsamt men har tagit 14 dagar till en månad, säger Peter Eriksson till Aftonbladet.

Eftersom utrikesdepartementet är en del av regeringskansliet kritiserar Peter Eriksson även statsminister Fredrik Reinfeldt. Samtidigt understryker han att det är mest bekymmersamt att UD inte uppfyller lagen. Nu kräver KU att UD så fort som möjligt ser till att arkivering och diarieföring fungerar.

– Offentlighetsprincipen är ett kännetecken för Sverige, något som vi är stolta över. När en sådan central myndighet som UD nonchalerar lagen blir det svårt att kräva av andra myndigheter, kommuner och landsting att avsätta resurser för att uppfylla offentlighetsprincipen, säger Peter Eriksson till Aftonbladet.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.