fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Bildt säger saker du aldrig skulle få höra från andra utrikesministrar”

Publicerad: 4 juli 2014, 09:34

Max Foster – CNN:s London-korrespondent i Almedalen

Foto: Andreas Rågsjö Thorell.

Medan svenska journalister uppfattar Carl Bildt som svårtillgänglig och hal upplevs han som rak och ärlig internationellt. Det anser Max Foster som tror att omvärldens blickar kommer att riktas Sverigedemokraterna i höst.

Ämnen i artikeln:

Carl BildtHillary ClintonCNNKate Middleton

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Max Foster har svensk mamma och har varit i Visby flera gången.  Men i år är CNN:s London-korrespondent i Almedalen för första gången. Han använder tiden i Almedalen som en förberedelse på att bevaka valspurten i höst. Max Foster förvånas över att se politiska högdjur vandra omkring bland folkmassan på Visbys gator – ofta utan Säpo-vakter.

– Man får en känsla av att säkerheten kring era toppolitiker är inte särskilt  stor när de vandrar omkring i Visby. Men jag antar att öppenheten här i Almedalen är bra för debatten.

Från ditt perspektiv, vad kommer ni att fokusera på i bevakningen av riksdagsvalet i höst?
– I hela världen har man bilden av Sverige som ett utopiskt samhälle, med höga skatter och stark välfärd. Omvärlden har inte förstått att saker har förändrats de senaste åren. Den svenska modellen är inte lika välfungerande som vi känner den. I Frankrike och Storbritannien går högerextrema partier framåt och ni har en liknande utveckling här, säger Max Foster och fortsätter:

– Storyn från EU-valet var SD:s starka frammarsch. Händer detta även i riksdagsvalet kommer många att dra paralleller till den eventuella valutgången för Ukip i det brittiska parlamentsvalet nästa år.

– Högerextrema partiers frammarsch i Storbritannien och Sverige handlar om ökade ekonomiska klyftorna. Missnöjda väljare söker efter en syndabock och det blir invandrarna. Det är ett politiskt problem och för mig handlar det inte alltid om rasism.

Hur beskrivs Sverigedemokraterna i CNN?
– Först sågs SD som ett extremparti. Nu är de mer accepterade och de upplevs som enklare att samarbeta med. Eftersom nazistpartiet också bevakas, och ibland sammanblandas de med SD.

Är det något du anser är unikt med det politiska livet i Sverige?
– Väljarna är väldigt engagerade och villiga att betala tillbaka till samhället, Den nya vänstervinden som vi ser har kommit av att skattesänkningarna inte har fått önskat utfall.

Du intervjuade Fredrik Reinfeldt 2009, hur skiljer sig svenska toppolitiker från sina amerikanska och brittiska motsvarigheter som intervjuobjekt?
– I internationella medier står svenska politiker ut som jordnära och personliga vid intervjuer. Jag vet att Fredrik Reinfeldt stundtals får kritik av svenska medier för hur han agerar framför kameran. För oss är han genuin och du känner att du får autentiska svar. I USA och Storbritannien håller politikerna tillbaka medan Fredrik Reinfeldt känns avslappnad och svarar på alla frågor. Min intervju med honom kändes som ett genuint samtal.

Vilken medieträningsteknik brukar du oftast stöta på när du intervjuar toppolitiker?
– Att upprepa samma politiska budskap oavsett fråga. Mitt knep är att hålla i och upprepa frågan tills de svarar. Om de vill berätta sitt budskap är det okej, men då måste de också svara på mina frågor.  Utrikesministern William Hauge är en person som jag alltid har gillat att intervjua. Han lyssnar alltid noggrant och försöker besvarar frågorna. Jag tycker mig sig att politiker uppträder alltmer genuint i intervjusituationer. Förr kom de undan med att inte vara ärliga, men nu genomskådar tv-publiken om en politiker inte är autentisk. Carl Bildt är ett klassiskt exempel på en politiker som är genuin.

Bland svenska journalister är han känd för att vara en expert på att glida undan frågor?
– Bland internationella medier ses han som ärlig och rak. Carl Bildt säger saker som du aldrig skulle kunna höra från andra utrikesministrar. Han uttrycker sig rappt på Twitter och får bra respons för det han skriver. När internationella medier vill ha en snabb kommentar från en toppolitiker i en het utrikespolitisk fråga riktar alla blickarna mot Carl Bildts Twitter och oftast blir han citerad. Den svenska utrikespolitiska rösten kommer ut i världen tack vare Carl Bildts Twitter.

Max Foster påbörjade sin journalistiska karriär redan som 16-åring när han fick ett eget underhållningsprogram i Swindons lokalradio. Han gick sedan över till att göra radio för BBC. En exklusiv intervju med Antony Hopkins i samma veva som storfilmen "När lammen tystnar" gick upp på biograferna blev hans genombrott. Att få exklusiva intervjuer har blivit något av Max Fosters signum. Förra året blev han först med att få en intervju med Prins William efter att han hade blivit pappa.

– Det handlar om att tänka i långa perspektiv. Anthony Hopkins tog sex månader att få loss och Prins William hade jag jobbat på i två år. Med prinsen märkte jag att han blev mer intresserad av att ställa upp när jag föreslog att vi skulle prata om hans välgörenhetsarbete i Afrika. Sen blev tajmingen väldigt bra eftersom han precis hade blivit pappa. Han visste att han skulle frågor om det eftersom det den stora storyn just då.

Finns det någon du vill intervjua som du inte fått napp på?
– Det är framförallt många jag vill intervjua igen. Prins Charles skulle jag vilja prata med om hur han ska hantera sin framtida roll. Ukrainas president Petro Porotjenko är en aktuell person som skulle vilja intervjua. Han fick min CNN-kollega Christiane Amanpour nyligen ett snack med. Hon gjorde också en intervju med Hillary Clinton som jag gärna skulle träffa snart.

När Max Foster växte upp i ett England där utmanande och hårda intervjuer var på modet. Men när politikerna går in i intervjuer med honom och är förberedda på strid försöker han istället låta dem prata om sina hjärtefrågor. Som utbyte tillåts Max Foster ställa kritiska frågor.

– Min stil vid intervjuer är inte särskilt stridslysten och de jag intervjuar känner sig bekväma med mig. Det är ingen strategi från min sida utan handlar om min personlighet. Jag tror att makthavare kan acceptera kritiska frågor om de inte är ställda på ett elakt sätt.

Men det finns stunder då även Max Foster tappar tålamodet.

– Vid ett par tillfällen har jag blivit väldigt irriterad. Det händer att du har politiker som rasar in till studion och är väldigt elak, ignorerar dig totalt eller skriker åt mina medarbetare. Så fort kameran slås på är de som förbytta och brer på sina charmiga leenden.

Max Foster fick frågan om att bevaka det kungliga bröllopet mellan Kate Middleton och Prins William 2011. Sedan dess är ett av hans huvuduppdrag att bevaka de europeiska kungahusen.

– Jag blev tagen på sängen av bröllopets storskalighet. Även de mest cyniska personerna var där den dagen och berördes. Kungabröllopet var en av de mest sedda tv-sändningarna någonsin, internationellt sett. Det är svårt att inte ryckas med när du sitter där och ser kungafamiljen på balkongen inför alla folkmassan. Jag började alltmer intressera mig för varför de är så populära, bad om att få fortsätta bevaka dem och blev hovkorrespondent.

Förra året gjorde Max Foster ett uppmärksammat TedTalk där han argumenterade för att Kate Middleton var världens största kändis. Jag använde Google Analytics för att bevisa sin tes och siffrorna visade att hon var större än både Lady Gaga och Justin Bieber globalt.

– Du kan nedvärdera kungahuset men du kan inte bortse från att intresset är massivt.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev