Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag03.06.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Media

Bildt: Vi har prioriterat resultat framför rubriker

Publicerad: 11 September 2012, 10:56

Carl Bildt.

Foto: TV8.

I går släpptes de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson från fångenskapen i Etiopien. I dag berättar Sveriges utrikesminister Carl Bildt om det diplomatiska spelet i sin blogg. Och passar samtidigt på att svara på medias kritik mot hans tystnad.


Ämnen i artikeln:

Carl BildtJohan PerssonMartin SchibbyeEtiopien

I går drog Sverige en lättnadens suck när det stod klart att de svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye släpps fria från fängelset i Etiopiens huvudstad Addis Adaba. Under den mer än 14 månader långa vistelsen bakom lås och bom har utrikesminister Carl Bildt fått mycket kritik i media för sin tysta hållning i frågan.

I dag väljer utrikesministern att berätta sin egen version av händelseförloppet i ett inlägg på sin blogg "Alla dessa dagar". Under rubriken "Så arbetade vi" redogör Carl Bildt för hur han, den svenska ambassadören i Etiopien Jens Odlander och UD agerade från att svenskarna greps den 1 juli 2011 till gårdagens frigivande.

"Under hela denna process har jag – som bekant – varit relativt återhållsam med olika typer av offentliga kommentarer i ämnet."

Carl Bildt framhåller relationen med Etiopiens nu avlidne premiärminister Meles Zenawi som en avgörande faktor bakom frigivandet. En överenskommelse om benådning nåddes redan 10 maj i år.

Förutom att övergripande beskriva korrespondensen med UD och mötena med Meles Zenawi passar även Carl Bildt även förklara varför han varit så tyst i media:

"På sina håll ledde detta kanske till viss irritation i media, men vi har under hela denna process prioriterat resultat framför rubriker, och det fick gälla ända in i de sista minuterna. Många har arbetat för att vi skulle nå detta resultat. Ett successivt etablerat förtroendefullt samarbete med Etiopien har varit viktigt. De avgörande besluten om nåd och frigivning fattades av dåvarande premiärministern Meles Zenawi, men har förts vidare och verkställts av premiärminister Hailemariam Desalegn."

Carl Bildt avslutar sedan inlägget:

"Ofta kan vi inte i detalj redovisa vad vi gör för dem alla. Det kunde vi heller inte i detta fall, men jag tror att de flesta i dag inser att det varit klokt och riktigt"

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.