Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Billger: ”Har inte medvetet försökt skada någon”

Publicerad: 15 november 2012, 06:46

Ola Billger.

SvD:s redaktionschef Ola Billger förklarar varför han gav sportredaktionens medarbetare besked om avgångsvederlag via sms. – Det är förstås inte okej om de har tagit illa vid sig.


Ämnen i artikeln:

Ola BillgerSvenska Dagbladet

Resumé har tidigare skrivit om att sportredaktionen på Svenska Dagbladet  kommer att läggas ned i början av nästa år. Efter att ha arbetat mellan  25 och 30 år på tidningen fick i går fem sportreportrar på SvD beskedet  att de fått ja på sina ansökningar om avgångsvederlag.

När de andra  medarbetarna som sökt avgångsvederlag på redaktionen har fått beskedet  under samtal med sina chefer valde den tidigare sportchefen, och numera  redaktionschefen, Ola Billger det okonventionella greppet att skicka ett  grupp-sms till de fem sportreportrarna.

Så här skrev Ola  Billger:

"Tjena, jag hade helst snackat fejs to fejs men sitter illa  till på en konferens och messar därför detta rent formella besked som  inte kommer som en överraskning för någon: du får ja på din ansökan om  avgångsvederlag. Ola"

Detta skapade stor upprördhet bland journalisterna varav många har jobbat 20, 30 år på tidningen.

Ola Billger säger nu till till tidningen Journalisten att skälet till  att han valt att skicka informationen per sms är att han inte fått tag  på medarbetarna.

– Vi hade sagt att alla skulle få besked senast under tisdagen eller  onsdagen. Jag hade då inte lyckats få tag på alla, och jag befann mig på  en konferens. Det var väldigt viktigt att de fick besked snabbt. Annars  hade de fått vänta en dag till på beskedet, säger Ola Billger.

– De allra flesta som har sökt avgångsvederlag har fått beskedet i ett  kortare möte med mig. Men det är ett antal medarbetare jag inte kunnat  nå. De har fått besked med mejl eller sms i stället.

Sportredaktionens medarbetare fick alla sms?
– Jag vill inte gå in på  vilka eller hur många som har fått besked på det sättet, men ja, det är  sportmedarbetare som sökt och fått avgångsvederlag och som har fått ett  grupp-sms, alltså ett sms med samma innehåll.

På sportredaktionen säger medarbetare att det känns "nonchalant" och "förjävligt" att få beskedet på det här sättet, har du förståelse för  det?
– Jag har fått svar från personer som inte uttryckt något sådant.  Men om det är så, så är jag den förste att beklaga. Jag förstår om de är  ledsna och besvikna, självklart.

Det här handlar om journalister som har jobbat 25, 30 år på Svenska  Dagbladet och som sökt avgångsvederlag för att de känner sig tvungna,  eftersom det inte finns jobb kvar för dem på tidningen. Tycker du att  det här är ett okej sätt att meddela dem att de ska sluta på tidningen,  via grupp-sms?
– Det är förstås inte okej om de har tagit illa vid sig.  Det hade förstås varit mycket bättre om jag hade kunnat ta möten med var  och en, och jag har gjort mitt absolut yttersta för att kunna lösa det  på det sättet. Men det gick tyvärr inte, och då ville jag se till att de  åtminstone får ett snabbt besked. Det var den sista utvägen.

Det är inte okej eftersom de har tagit illa vid sig? Men du tycker  alltså att det är ett okej sätt att sköta det på annars?
– Ja, hade jag  trott att människor skulle ta illa vid sig av att få beskedet med sms  hade jag givetvis inte skickat det med sms. Jag har självklart inte  medvetet försökt skada någon, säger Ola Billger till Journalisten.

Linus Fremin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.