måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Birro krävde 37 000 för att skriva i SD-tidning

Publicerad: 18 maj 2016, 05:17

Foto: Andreas Elgstrand

Den omdebatterade krönikören Birro stod till Samtidens förfogande, BBC bantar sitt digitala innehåll och grundarna av ryska Blocket investerar i Blank spot project. Det och mer i dagens morgonsvep.

Ämnen i artikeln:

LRF MediaMarcus BirroBBCBlank Spot ProjectSamtidenSverigedemokraterna

MF

Mårten Färlin


Birro krävde 37 000 för att skriva i SD-tidning
Aftonbladets stora granskning av Sverigedemokraternas miljonsatsning på medieprojekt började igår med avslöjandet om att DN:s före detta chefredaktör Hans Bergström uppmanade SD att fälla regeringen. I granskningen framgår hur partiet lägger ut flera krokar bland etablerade, kontroversiella, journalister som har bakgrund i stora medier som SVT, Expressen och Aftonbladet.
I dag, i del 5, publicerar Aftonbladet en mejlkonversation mellan journalisten Marcus Birro och SD, där den kontroversiella skribenten skriver "Jag ställer mig till tidningens förfogande" och föreslår att han ska skriva två krönikor i veckan samt göra en podd och tv och för det fakturera 37 000 kronor. SD svarar ja till erbjudandet. Det är omkring två veckor efter detta som han fotograferas av Expressen i samband med en lunch med Mattias Karlsson och Linus Bylund från SD. Men något samarbete med Samtiden blev det aldrig, eftersom Marcus Birro utger sig för att inte dela tidningens värderingar, enligt ett mejl till Aftonbladet.

Marcus Birro kritiserade avslöjandet i en tweet under onsdagsmorgonen.

— Marcus Adriano Birro (@BirroMarcus) May 18, 2016Att hävda att ett samarbete som aldrig blev av, där ett öre inte betalades ut, ändå är ett samarbete är förtal och skitsnack. @Aftonbladet

En av de som svarar på hans kritik är journalisten Emanuel Karlsten som skriver att "Nyheten är väl snarare att du erbjöd dina tjänster till SD:s tidning för 37 000 kr."

Grundarna av ryska Blocket investerar i Blank spot project
Nyligen blev det klart att Mynewsdesk-grundaren Peter Ingmans mediebolag 2BPublished gick in som delägare i Blank spot project, till 10 procent, vilket enligt Breakit bör motsvara omkring en miljon kronor. Nu konstaterar man dessutom att Jonas Nordlander och Filip Engelbert från Avito, en rysk Blocket-kopia, vill investera en halv miljon kronor i det utrikesjournalistiska projektet.

Sex journalister får gå på LRF Media
Resumé har efter årskskiftet berättat att LRF Media sålde av nästan tjugo välkända tidningstitlar till bland annat Bonnier och Svenska Media, för att istället söka sig tillbaka till rötterna i det svenska lantbruket. Nu rapporterar Journalisten att alla utom ett par journalister som jobbade på de fem LRF-tidningarna som såldes till Svenska Media stannar kvar i tidningarna hos de nya ägarna. Men hos LRF Media, som har fyra titlar kvar, får nu sex personer lämna.

BBC bantar sitt digitala innehåll
Under tisdagen presenterade BBC åtgärder för att dra ner på organisationens kostnader, samt minska konkurrensen mot kommersiella aktörer. Bland annat vill man slimma arkivet med matrecept på BBC Food. Där ska man rensa bort omkring 11 000 recept, enligt Independent. Nya recept ska i fortsättningen finnas online i 30 dagar innan de raderas helt. Man ska dessutom lägga ned sajten BBC Food. Även BBC:s Newsbeat, som riktar sig mot unga läsare, väntas stängas ner.
Som en del av besparingarna kan följaktligen The BBC News channel and BBC World News komma att ersättas av en ny dygnet runt-tjänst, skriver The Guardian som hänvisar till källor. Styrelsen väntas ta beslut först i juni.

Presidentkandidat Rubio kritiserar journalisternas källor i Tweets
Avhoppade amerikanska presidentkandidaten Marco Rubio rasade under tisdagen på Twitter, skriver Wired, efter att Washington Post refererat till källor som "står honom nära" i en artikel om hans framtid. "Kul att läsa om icke namngivna 'personer nära' mig som hävdar att de känner till mina framtidsplaner. De hittar bara på." var tweeten som bara var början: det slutade med tio tweets om saken.

Journalisten Johan Hilton: Medietränade politiker ett hot mot demokratin
I en krönika i DN kritiserar journalisten och författaren Johan Hilton politikers allt mer medietränade kommunikation och hur de i princip helt undviker att svara på frågor. Han beskriver utvecklingen som ett "helvete" och exemplifierar med utbildningsminister Gustav Fridolin som i söndagens SVT Agenda enligt skribenten "lät som en åderförkalkad papegoja".

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev