Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Björn Rosengren: "Staten har agerat ägarmässigt oförsvarligt"

Publicerad: 31 augusti 2018, 07:57

"Infrastrukturen bör styckas av från Telia så att staten får behålla sitt ägande, gärna som majoritetsägare i Skanova", säger Björn Rosengren. Foto: Andreas Elgstrand

Som näringsminister privatiserade Björn Rosengren Telia. Nu riktar han hård kritik mot regeringen som inte reagerat på "Telialedningens kupp": – En huvudägare som inte har kontroll över sin verksamhet är en dålig ägare. Stycka Telia, rädda infrastrukturen i statens ägo och sälj resten.


Ämnen i artikeln:

TeliaBjörn RosengrenTV4

I juni 2000 noterades Telia på Stockholmsbörsen. Näringsminister Björn Rosengren fick kritik för den höga introduktionskursen, men de som behöll sina aktier fick igen pengarna genom höga utdelningar. Staten fick in 80 miljarder kronor till statskassan och Rosengren satsade åtta av dem på "bredband åt alla". Det tog längre tid.

Sedan jobbade Björn Rosengren i 13 år som rådgivare åt Kinnevik och är i dag konsult i bolaget Priority Group. Nu reagerar han hårt på affären mellan Bonnier och Telia, som han anser hotar statens kontroll över kritisk infrastruktur:

– Om affären mellan Telia och Bonnier Broadcasting går igenom kommer staten att stå som majoritetsägare av marksänd tv genom sina innehav i både SVT och TV4. Detta är ohållbart, och det troligaste scenariot är att en borgerlig majoritet då kommer att vilja sälja av statens aktier i Telia. Det försökte regeringen Reinfeldt 2011, men stoppades av en riksdagsmajoritet.

LÄS MER: Spelet bakom jätteaffären: Därför var Bonnier tvungna att sälja

Vad är då problemet med att sälja statens 37 procent i Telia?
– Telia äger kritisk infrastruktur genom bolaget Skanova som utgör Sveriges stamnät. Detta är den infrastruktur som förbinder bostäder och anläggningar med sina telemaster. Jag vill hävda att denna kritiska infrastruktur är viktigare än någonsin för svenska staten att behålla kontrollen över, inte minst ur ett säkerhetspolitiskt perspektiv, men också ur ett regionalpolitiskt perspektiv där alla ska ha tillgång till ett fungerade nät. Det finns en direkt koppling mellan bredband och ökad BNP.

Hur ska politikerna lösa det då?
– Infrastrukturen bör styckas av från Telia så att staten får behålla sitt ägande, gärna som majoritetsägare i Skanova. Teracom kanske kan köpa in sig. Så gjorde danskarna med TDC. Sedan kan staten sälja sin del av Telia som ägnar sig åt digitalt innehåll och tv. Jag ser det som fullständigt uteslutet att staten är dominerande ägare av både SVT och TV4, det skulle bara public service förlora på.

Hur tycker du då att staten har skött affären så här långt?
– Staten har agerat passivt och ägarmässigt oförsvarligt. Trots sin roll som huvudägare valde de att inte sätta ner foten eller visa sitt missnöje förrän köpeavtalet redan var underskrivet. Det var för sent agerat.

LÄS MER: Interna chefsstrider på Telia om TV4-affären

Näringsminister Mikael Damberg har ju sagt att staten inte vill äga TV4?
– Men det borde väl få några praktiska konsekvenser om inte statens kapitulation ska vara total. Staten får inte abdikera från sitt ansvar på distributionssidan, inte minst med tanke på det säkerhetspolitiska läget. Det vore att svika konsumenterna.

Men Telia har väl uppdraget att utvecklas och tjäna pengar åt staten?
– Den som agerat affärsmässigt korrekt är Bonnier, som får ett välbehövligt tillskott i kassan medan TV4 ännu har ett högt värde. Telias styrelse handlar som om den också representerade ett familjeföretag. Men ordföranden Marie Ehrling agerar mot huvudägarens vilja. Det är en kupp som om den lyckas skämmer ut den ägare som kröker rygg. Så frågan är om styrelsen vill ha en annan ägare av affärsmässiga skäl eller vill huvudägaren ha en annan styrelse av samhällsekonomiska skäl?

Leif Holmkvist

Fredrik Svedjetun

Chefredaktör och ansvarig utgivare

fredrik.svedjetun@resume.se

Ämnen i artikeln:

TeliaBjörn RosengrenTV4

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.