Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Bjurström dundrar mot Borg

Publicerad: 16 april 2013, 09:34

Anders Borgs förslag gillas inte av Jessica Bjurström.

Foto: Finansdepartementet och Andreas Elgstrand.

Branschorganisationen Komms vd Jessica Bjurström är kritisk över förslaget kring hur de så kallade 3:12-reglerna bör förändras – vårpropositionen kom igår och förslaget går bland annat ut på att höja gränsen för delägarskap till 5 procents andelar i bolaget.
– Det här har inte handlat om någon avancerad skatteplanering, utan något som regeringen drog igång för 5-6 år sedan och som man tänkte skulle gynna företagande i Sverige. Då kan man lika gärna sätta kryss på alla dörrar där man har utnyttjat Rot-avdraget också, säger hon.


Ämnen i artikeln:

Anders BorgKOMMJessica Bjurström

Finansminister Anders Borg presenterade vårpropositionen igår.  Den  innehåller bland annat förslaget att delägare med under fem procents  andel i bolaget inte längre ska omfattas av 3:12-reglerna, vilka  innebär att man får betala 20 procents skatt i stället för vanlig  tjänstebeskattning på 57 procent.

Resumé har bland annat berättat att  Forsman & Bodenfors har skapat en ekonomisk förening där 28  delägare äger lika stora andelar och omfattas av de gynnsamma  skattevillkoren hos 3:12-reglerna.

Jessica Bjurström förstår ändå inte  kritiken mot det hela:
– Opinionen verkar se det här som en avancerad  skatteplanering, men det handlar inte om det utan det har varit både  lagenligt och etiskt försvarbart att använda sig av den här modellen. Nu  ser regeringen på det på ett annat sätt och då får vi anpassa oss efter  det, säger hon.

Hon tycker ändå att 3:12-förslaget inte bara är  olyckligt, utan rentav dumt.

Hon exemplifierar med vad som skulle kunna  hända om byrån har 19 delägare och vill ha in ytterligare två personer  som delägare:
– Då handlar det om en person som man vill kunna belöna  och få den engagerad på ett annat sätt än som anställd. Nu tvingas man  säga nej då man inte får vara fler än 20 delägare som omfattas av de nya  3-12-reglerna, säger Jessica Bjurström.

Hon menar att ett  kunskapsföretag hela tiden lever på sitt humankapital och engagerade  medarbetare – det nya 3:12-förslaget går tvärsemot den inriktningen.   

Hon anser också att om branschen verkligen vill utnyttja  3:12-möjligheterna maximalt så kan man ställa sig frågan varför så många  delägare i branschen har så höga fasta löner:
– Personer i branschen  har hängts ut som omoraliska brottslingar, men de kunde ju lika gärna  ha bestämt sig för att ha betydligt mindre i lön. Men de vill också vara med och  betala att man åker på skattefinansierade vägar och har sina barn i  skolan, säger Jessica Bjurström.

Hon tycker att de nuvarande  3:12-reglerna verkligen har fyllt den funktion som var tänkt från  början. Det vill säga att stimulera företagande i landet:
– Då man  får in fler delägare i bolaget kan det i förlängningen leda till att  dessa till slut skapar egna bolag, säger Jessica Bjurström.

Hon menar  att förslaget med ett tak på 5 procent innebär att det blir väldigt  jobbigt att planera ersättningar för medarbetare framöver.

Jessica Bjurström hade hellre sett att man höjde skattesatsen för 3:12 reglerna i stället:
–  Det skulle ändå bli förmånligt, men 5-procentsregeln ställer bara till  det. Jag tycker ändå att det är rimligt att det finns en premie kopplat  till delägarskap i och med det också ligger en risk i att vara delägare.  Vårt land mår bra av företag som mår bra och fortsätter att anställa.  Låt oss uppmuntra det, säger hon.

Hon tycker heller inte att  utnyttjandet av 3:12-reglerna går att jämföra med Peru-upplägg. Det vill  säga där svenska bolag slussade sina vinster till Peru och fick 6  procents bolagsskatt.

Varför inte. Det var ju en möjlighet som också  var tillgänglig vid den tiden även om Skatteverket nu har agerat  retroaktivt mot de som har utnyttjat möjligheten?
– Jag vill inte  kommentera Peru-upplägget, utan det här handlar mer ju om att man skulle  ha en hantverkare hemma och ändå inte utnyttja Rot-avdraget. Om  Rot-avdrag ska ses på samma sätt så är det ju många medborgare som  håller på med avancerad skatteplanering i så fall. Den här jakten har  tagit sig orimliga proportioner, säger Jessica Bjurström.

Om 3:12-regeln:
En delägare får endast 20 procents skatt på utdelningen upp till ett gränsbelopp som bygger:
1. 50 procent av företagets lönesumma minus 3,1 miljoner. 100 miljoner i löner ger 47 miljoner i gränsbelopp.
2. Egen andel av aktierna gånger gränsbeloppet. 10 procent av aktierna ger 4,7 miljoner i gränsbelopp.
3. En egen lön på över 521 000 kronor.
4. Max 4 914 000 kronor av en utdelning beskattas som inkomst.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.