Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Blir bara smickrad av att någon förädlar min idé”

Publicerad: 25 oktober 2012, 12:39

Claes Hemberg.

Foto: Pressbild.

Avanza-ekonomen Claes Hemberg inspirerade SvD att göra "Räntekartan" som i dag nominerades till Stora Journalistpriset i kategorin "Årets förnyare". Men han är inte det minsta bitter över att själv inte ha inkluderats bland de nominerade. – Jag blir bara smickrad av att någon plockar upp och förädlar en idé jag har haft, säger han till Resumé.


Ämnen i artikeln:

Stora JournalistprisetClaes HembergSvD Näringsliv

Det var i april som SvD Näringsliv lanserade  Räntekartan, en sorts interaktiv karta på webben som hjälper användarna  att jämföra sin boränta med andras.

Enligt SvD har över 30 000 läsare rapporterat in sina boräntor och  många har vittnat om att de har sparat pengar i förhandlingen med banken  efter att ha hänvisat till kartan.

I dag blev sex medarbetare på SvD nominerade till Stora Journalistpriset i kategorin "Årets förnyare".

Men han som sådde fröet till Räntekartan är däremot inte nominerad.

För  idén bakom Räntekartan började som en hashtag på twitter från  Avanza-ekonomen Claes Hemberg, #sägdinränta, som SvD sedan utvecklade  till Räntekartan.

Men Claes Hemberg själv bryr sig inte om att han inte blev inkluderad bland de nominerade.

– Jag blir bara smickrad av att någon plockar upp och förädlar en idé jag  har haft. Det är bara jättebra. Grattis till ett bra jobb SvD och hoppas  ni vinner, säger han till Resumé.

Vad är bra med Räntekartan tycker du?
– Det finurliga med SvD:s utveckling av idén är att det blir mer exakt, är  lättare att överblicka samt att den får större spridning än vad jag  kunde få på Twitter trots att jag fick 2000 svar på fem veckor med  #sägdinränta.

– Jag hoppas att fler tidningar gör liknande grepp som verkligen hjälper människor och det är bra att de premieras i tävlingar som Stora Journalistpriset, säger Claes Hemberg.

Linus Fremin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.