Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Blir roligare än bio”

Publicerad: 16 januari 2012, 15:49

Medieveteranen Ove Joansson är ny ordförande för Ägarstiftelsen för public service från och med årsskiftet.

Foto: Pressbild.

Förre ordföranden för Sveriges Radio, Ove Joansson, blir ny ordförande för Ägarstiftelsen för public service: – Det blir en spännande utmaning att leda en strikt politisk församling som inte har något politiskt uppdrag. Så det blir roligare än bio, säger han.


Ämnen i artikeln:

SVT

Ove Joansson efterträder den fd Ericsson-vd:n Sven-Christer Nilsson som ordförande för Ägarstiftelsen för public service.

Stiftelsen utser ledamöter för SVT, SR och UR och har själv tiotalet politiskt tillsatta ledamöter där fördelningen sker utifrån resultatet från riksdagsvalet:

– Jag är en före detta radiochef utan någon som helst politisk  bakgrund. Att man ber mig om att gå in som ordförande tolkar jag som att  regeringen menar allvar med att man vill fjärma public service från  politiskt inflytande. Det är också huvudskälet till att jag har valt att  tacka ja, säger Ove Joansson.

Han är idag 64 år och har spenderat hela sitt liv inom mediebranschen. Han började som sommarvikarie på Ekot 1969.

Ove Joansson blev sedermera chef där under en kort period för att sedan övergå  till en tjänst som chef för Sveriges Riksradio mellan 1984–1996. Han  blev även ordförande för Sveriges Radio mellan 2003-2010.

– Jag har hela min bakgrund i medievärlden. Så om man exempelvis  lägger ihop min vd-tid och ordförandetid på radion pratar vi hela 19 år,  säger Ove Joansson.

Han gick in som chef för Schibsteds gratistidning 20 Minuter efter sin tid på radion. Han var verksam där i tre år. Han har även varit kulturråd för Sveriges ambassad i Washington  1996–1998.

Ove Joansson driver numera egen låda i form av Media  Conglomerate AB och är bland annat varit rådgivare åt Stampen.

Han tycker att det är lite för tidigt att säga vad som blir hans  främsta utmaningar som nybliven ordförande för Ägarstiftelsen för public  service.

Men sak känner han sig dock ganska säker på och det är det borde gå att göra stiftelsen lite mer känd:

– Jag befinner mig i en process då jag lär mig om stiftelsen och har  inte ens hunnit träffa dess styrelse ännu. Jag kan ändå konstatera att  stiftelsen är exceptionellt okänd bland de som följer mediedebatten. Om  detta beror på enskilda personer eller något policybeslut känner jag  inte till, säger Ove Joansson.

Han konstaterar också att trots det faktum att han själv levt nära  stiftelsen under sina år som ordförande för Sveriges Radio har  han upptäckt att han själv kan ytterst lite om stiftelsens inre liv.

Men även om Ove Joansson tycker att stiftelsen borde kunna bli mer  känd finns inga som helst planer på att gå in och påverka  programverksamheten hos SR, SVT och UR:

– Det ligger en grundläggande problematik i hela stiftelsens uppdrag.  Å ena sidan är public service-verksamhet ett politiskt beslut å andra  sidan ska inte public-service färgas av något politiskt inflytande. Och  det har funnits tendenser till att stiftelsen agerar mer som ett  moderbolag, men jag vill med kraft uttrycka att jag är motståndare till  detta, säger Ove Joansson.

En förändring för stiftelsen är att man för två år sedan beslutade  att stiftelsen inte bara ska utse alla ledamöter i SVT, SR och UR, utan  även de olika bolagens ordförande.
– I den bemärkelsen har stiftelsens roll ökat, säger Ove Joansson.

Hur mycket får du betalt för ditt uppdrag?
– Det handlar väl om en årsinkomst på 38.000 kronor. Så det går det knappast att leva på, säger Ove Joansson.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.