Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Blocket: ”Vi kommer aldrig att sälja bilder vidare”

Publicerad: 22 januari 2013, 16:40

Foto: Pressbild.

Resumé rapporterade tidigare idag om att en smålänning förlorat i tingsrätten mot Blocket. Bråket rör att Blocket har använt hans bildmaterial i en mindre annons för en bank: – Vi använder bara bilderna för att hjälpa användarna att få sina produkter sålda, säger Thomas Bäcker, kundsäkerhetsansvarig på Blocket.


Ämnen i artikeln:

Blocket

Stockholms tingsrätt har nyligen dömt till Blockets fördel i en tvist  med en privatperson. Bråket rör att Blocket använt bilder från hans  motorbåtsannons i anslutning till en mindre annons för en bank.

Tingsrätten bedömer att Blocket har rätt att använda alla bilder som användarna lägger ut.

Thomas Bäcker är kundsäkerhetsansvarig på Blocket och har arbetat där i fem år.

Han  menar att Blocket endast använder tumnagelversioner av användarnas  bilder och exempelvis placerar i räknesnurror för exempelvis  finansieringsalternativ i anslutning till annonsen.

Annonserna har framförallt används i sektioner som båt och fordon. Allt för att underlätta försäljningen:
– En  bild säger mer än tusen ord. Så det förhöjer annonsupplevelsen och ger  en snabbare försäljning. Tanken är att man ska se att det verkligen är  just den bilen eller båten man köper, säger Thomas Bäcker.

Han  berättar också att 25 procent av alla annonser leder till försäljning  inom ett dygn, medan 60 procent av produkterna säljs inom en vecka.

Han bedyrar att Blocket inte säljer några bilder vidare eller har planer på att starta upp en sådan verksamhet.

Han  bekräftar visserligen att användarvillkoren innebär att man frånsäger  sig upphovsrätten till bilderna, men att Blocket har en mjuk inställning om  personer inte har förstått detta:
– I just motorbåtsfallet erbjöd vi pengarna tillbaka för annonsen, säger Thomas Bäcker.

Han  uppger också att feedback från användarna visar att dessa är positiva  till räknesnurror samt att man snarare efterfrågar fler liknande  tjänster:
– Vi levererar våra tjänster i vad vi kallar en sann  Blocket-anda. Vi tar fram tjänsterna med våra partners och  räknesnurrorna är ungefär samma upplägg som att man kan få tips på olika  distributionsmöjligheter via banners på sajten, säger Thomas Bäcker.

Privatpersonen har dock inte gett upp striden om motorbåtsbilden, utan har beviljats prövningstillstånd hos hovrätten.

Blocket har 4 miljoner unika besökare per vecka och 7 av 10 svenskar säljer och köper saker regelbundet på Blocket.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Blocket

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.