Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Bloggare utsatta för plagiat – vägrar ange kollegan

Publicerad: 11 november 2014, 12:19

Ett flertal inredningsbloggar har under ett års tid fått texter plagierade av en kollega som skriver krönikor för en dagstidning, enligt bloggarna själva. Vilken dagstidning det rör sig om vill bloggarna inte berätta av "kompisskäl".


En av de drabbade är Frida Ramstedt som driver inredningsbloggen Trendenser.

I ett inlägg från den 7 november skriver hon att redaktören för en stor  dagstidning har ringt upp henne för att berätta att hennes texter  plagierats i tidningen.   

"När livet blåser lite motvind  (läs: när redaktören för en stor dagstidning plötsligt ringer och  berättar hur de uppdagat att mina bloggtexter blivit plagierade av en  branschkollega och kompis under ett (!!) års tid). Ja... då får man  försöka zooma ut från sin pytteprick på jorden och tänka att det ändå  inte är så farligt i det stora hela."

Men trots att hon själv har skrivit om händelsen på sin blogg så vill hon inte kommentera ärendet vidare av hänsyn till att kvinnan som ska ha plagierat texterna är en kompis.

Hon uppger att händelsen är känslig för henne och vill heller inte avslöja vilken dagstidning det rör sig om.

Frida Ramstetd säger även att hon inte tänker gå vidare med händelsen, men berättar att även bloggkollegorna Maria Soxbo och Jannice Wistrand har fått texter plagierade.

Maria Soxbo skriver bland annat följande i ett inlägg på sin blogg Husligheter den 8 november.

"Och så det märkligaste av allt – ett samtal från featurechefen på  en dagstidning som berättade att hon upptäckt att min blogg – som en av  flera – blivit plagierad i form av tidningskrönikor. Under ett års tid.  Av en bloggkollega som jag både följt som läsare, respekterat och  träffat i verkligheten. Då blir man lite ... ställd, ska erkännas."

Då Resumé kontakar henne bekräftar hon att hon har fått texter plagierade, men vill inte heller närmare kommentera händelsen.

Anette Gustafsson Greiff, som driver bloggen Inredningshjälpen, är ytterligare en av de drabbade. Det framgår när man läser hennes kommentar till Maria Soxbys blogginlägg om plagieringen.

"Även min blogg är en av de som kopierats, ganska grovt, av det som jag har fått kännedom om hittills då jag bara fått vetskap om det via Frida (Ramstedt reds.anm.). Trist när man känner personen ifråga och uppfattat vederbörade som en bloggkollega i branschen." skriver hon i kommentaren.

Hon ger samma besked som de övriga bloggarna och vill inte berätta vem som ligger bakom plagiaten.

”Jag känner inte att jag vill hänga ut den här personen även om jag är grymt besviken och arg på personen i fråga. Som jag ser det är det en fråga mellan tidningen och personen som gjort felaktigheterna.” skriver Anette Gustafsson Greiff till Resumé.

Susanna Sköld

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.