Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Blondinbella får inte betalt för produkter hon skriver om"

Publicerad: 29 maj 2008, 07:16

I ett svar till Konsumentverket förnekar Johan Kinnander, ordförande Blondinbella AB, att Isabella Löwengrip får ersättning för produkter som nämns i bloggen. Detta trots att hon själv har sagt det och att källor nära henne uppger att hon får rejält betalt av de företag hon skriver om.


Isabella "Blondinbella" Löwengrip. Foto: Isabelle Ödesjö.

Resume.se har tidigare skrivit om Konsumentverkets granskning av Blondinbella där KO vill klargöra om bloggen bryter mot marknadsföringslagen genom att göra smygreklam för produkter mot ersättning.

Enligt lagen måste det tydligt framgå för läsaren vad som är reklam och vad som är redaktionell text.

Isabella Löwengrip har i flera intervjuer uppgett att företaget redan omsätter miljoner.

Förutom annonser, ska intäkterna bland annat komma från företagssponsring. Hon har bland annat nämnt företaget Electrolux.

Källor nära Isabella Löwengrip uppger att hon får rejält betalt av de företag hon skriver om.

– Hon säger att hon får i storleksordningen 300 000-400 000 kronor för att skriva om varumärket Loréal på sin blogg, har en källa tidigare sagt till till Resume.se.

Och i en artikel i tidningen City har hon uppgett att det händer att hon tar betalt för att skriva om produkter.

G Lifes vd Johan Kinnander, som även är ordförande i Blondinbella AB, hävdar dock i sitt svar till Konsumentverket att Isabella Löwengrip inte får någon ersättning för produkter som nämns i bloggen.

Enligt Kinnander sker annonsförsäljningen helt separat från bloggen och Isabella Löwengrip ”har inte direkt insyn i de annonsörer som kommer att synas på bloggen”.

”Blondinbella AB erhåller ersättning ifrån de annonsörer som betalar för att annonsera på annonsplatserna på siten och dessa intäkter är klart redovisade i den ekonomiska redovisningen för bolaget. Blondinbella erhåller erhåller ingen ersättning för produkter som omnämns i hennes blogg då dessa inte är annonsörer”, skriver Johan Kinnander i svaret till Konsumentverket.

Konsumentverkets handläggare Mattias Grundström konstaterar att det förekommer olika uppgifter och att dessa nu ska kontrolleras närmare.

Hur många bloggar är det ni utreder?
– Det här är den första och enda hittills. Vi får se om det blir fler, säger Grundström till Resume.se.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.