Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Blondinbella hänger ut man som psyksjuk

Publicerad: 17 april 2008, 11:06

En läsare har skickat ett brev med sexuella anspelningar till bloggaren Isabella Löwengrip. På Blondinbella.se lägger hon ut brevet och publicerar hans namn och bild. – Det kan vara fråga om förtal, säger tryckfrihetsexperten Anders R Olsson.


Bloggaren Isabella Löwengrip skriver i sin blogg att hon har fått ett obehagligt brev hemskickat till sig. Brevet kommer från en man som ”vill ha många barn och då behöver jag också många tjejer att göra dem med” och som säger att han ”behöver inte använda våld på en tjej så länge hon är oskuld för då lovar han att stanna hos en”.

I brevet, som är osammanhängande och förvirrat, finns även långa utläggningar om elektroniska metatroner, atlantider och utomjordingar.  Liknande brev är ingen ovanlighet för journalister och i regel går de i papperskorgen men Isabella Löwengrip väljer att publicera brevet, med mannens hela namn och bild. Över bilden sätter hon rubriken ”Hörrni, var är psykvården när den som bäst behövs?!”

– I det här fallet kan man förmodligen diskutera personuppgiftslagen. Det verkar vara mycket man kan läsa av brevet och det är en bild på honom. Det här är möjligen förtal, men jag tror att det skulle vara svårt för honom att driva ett sådant case.

Det säger Anders R Olsson, tryck- och yttrandefrihetsexpert, till Resume.se. Han har bland annat skrivit ”Yttrandefrihet på nätet” på uppdrag av .SE.

– När det gäller publikationer som inte omfattas av tryckfrihetsförordningen så är den som skriver själv ansvarig för sina ord och det kan då generellt handla om förtalsbrott eller brott mot personuppgiftslagen, säger han.

Med andra ord: en bloggare som inte har ett utgivningsbevis kan inte falla tillbaka på det regelverk som skyddar yttrande- och tryckfriheten för medier. Man kan inte skriva vad som helst och inte publicera namn utan vidare. Då tillämpas personuppgiftslagen. Men den innehåller undantag ”för journalistiska ändamål eller konstnärligt eller litterärt skapande”.

Lisabella Löwengrip själv står för att hon publicerat namn och bild, och säger att flera läsare känt igen mannen från en Stockholmsförort.

– Jag kände direkt att det här är på allvar, när jag läste brevet. Med tanke på det som hänt senaste veckan med Engla så tycker jag att jag ville använda den lilla makt som jag har. Det finns flera män som skriver till mig och berättar om sig själva men den här mannen gick över gränsen, säger hon till Resume.se.

– Innehållet var sexuellt. Det är i allmänhetens intresse att veta att den här mannen är konstig. Den här personen ska inte ha kontakt med andra tjejer och jag tycker att jag gjorde vad jag borde göra.

Per Rydberg är Isabella Löwengrips pappa och agerar även juridisk rådgivare. Det finns inget utgivningsbevis på bloggen men man har funderat på att ansöka om ett.

– Det blir konstigt om hon ska skriva en personlig blogg och någon annan ska vara ansvarig utgivare. I det här fallet tror jag att hon har blivit påverkad med det här med Engla. Och jag tror att det har fått opinionen att svänga till att man ska hänga ut de här personerna. Personligen är jag emot det, jag tycker att man ska vara restriktiv med sådant, säger Per Rydberg.

Du är också rådgivare åt henne, juridiskt. Har ni diskuterat de här frågorna nu när bloggen blivit så stor?
– Vi har gått igenom de här frågorna, vad som gäller med hets mot folkgrupp och även personuppgiftslagen. Jag är bolagsjurist och inte tryckfrihetsjurist, men jag har förstått att PUL är väldigt tandlös. Här gör hon reflektioner och jag tror att det är något hon gör för att skydda sig själv också.

Fotnot: Blondinbella är enligt Bloggtoppen.se Sveriges största blogg, med runt 130 000 besökare

Läs mer: Medieprofessor varnar för återhållsamhet med namnpublicering

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.