Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Bluetooth – en skånskare historia än du trodde

Publicerad: 20 maj 2011, 14:36

Helsingborgsbyrån Pyramid fick ett stort lyft under lågkonjunkturen. Förra året nosade de på toppositionen och hamnade på andra plats i Reklamelitserien. En gång i tiden var de också med och lanserade Bluetooth, efter att tekniken tidigare gått under något mer anonyma MC Links.


Ämnen i artikeln:

KBB 2011Pyramid Communication

Pyramid.

Jag har förstått att det har gått ganska bra senaste tiden?
– Ja, det kan man säga. Vi är en B2B-byrå som arbetar nästan uteslutande med stora internationella kunder. Vi har förmånen att ofta ha en dialog direkt med kundernas företagsledning och kan diskutera varumärken och kommunikation utifrån ett strategiskt perspektiv. Vi fick ett lyft, tillväxt- och lönsamhetsmässigt, 2008-09 när det allmänt var tufft i branschen. Samtidigt som våra kollegor kämpade med lönsamheten fick vi in 20 nya kunder under 2009. Vi vann dem dessutom utan att vara med i en enda pitch utan kunderna valde oss efter att vi hade träffat dem och haft en strategisk diskussion, säger Ulf Vanselius, vd för Pyramid.

Är varumärken en särskild nisch för er?
– Ja och nej, det är basen för all vår verksamhet. Varumärkesutveckling får allt större fokus inom B2B, och vi har ett antal modeller som tydligt kopplar styrkan hos varumärket till försäljning och lönsamhet.

De stora bolagen är er grej?
– Ju större ju bättre! Nä inte alltid, men vi arbetar med många stora internationella bolag som exempelvis Axis, Bring, Metso och Ruukki. Vi har utvecklat metodiker att arbeta tillsammans som passar deras globala tänkande och organisation.

Är det svårare att arbeta med större aktörer?
– Ofta ja. Det krävs att det finns modeller som fungerar och en tydlig metodik för att styra organisationen. I till exempel ett ompositioneringsarbete är det en tung process att få en stor organisation att marschera i samma riktning.

Hur gör man det?
– Man måste bygga en trovärdig bas för varumärkes- och kommunikationsarbetet. En bas som är förståelig för kunderna utan en massa reklamfloskler. Det gäller ju egentligen något så enkelt som att man ska sälja mer och med högre lönsamhet.

Hur bygger man ett bra förhållande till kunderna?
– Leverera alltid två procent mer är kunden förväntar sig. Det viktiga är att bygga ett partnerskap. Som konsulter ska vi inte tro att vi vet allt utan vi måste ha stor respekt för att kunderna t ex känner sin produkt, marknad och kunder mycket bättre än vad vi gör.

Hur känns nomineringen i år?
– Det är minst sagt trevligt. Femte året i rad är det nu. Vi kom tvåa i KBB förra året, och vann i Årets Byrå. För oss är denna typ av tävlingar både ett skrytverktyg och ett förbättringsverktyg. Om kunden menar att vi är för dåliga inom något område så behöver vi antingen förbättra oss eller så vet kunden inte vad vi kan inom området.

Det ger en viss pondus att göra så bra ifrån sig?
– Absolut. I utvärderingar, framför allt under en lågkonjunktur, söker sig kunderna ofta till tryggare alternativ och genom till exempel KBB kan vi visa att kunderna är nöjda med oss.

Hur ser du på framtiden?
– Mycket ljus. I år har vi en fantastisk marknad och det borde det gå bra för alla reklambyråer. Eftersom vi gick bra redan tidigare har vi en väldigt stark position och kommer att göra byråns bästa år någonsin. I år har vi som exempel redan inlett samarbeten med 10-talet nya kunder.

Ni står bakom varumärket Bluetooth. Kan du berätta historien?
– Ericsson utvecklade tekniken under 90-talet. Tanken var att om man kunde använda radioteknik för att sända information över långa distanser, varför skulle man inte kunna använda det exempelvis inom kontoret? Ericsson behövde partners för att snabbt skapa en standard och bildade Bluetooth SIG, Special Interest Group, tillsammans med Intel, Nokia, IBM och Toshiba.

– Ericsson kom till oss 1998 och undrade om vi kunde hjälpa dem att skapa en global standard. Som teknikföretag tänkte man inte i varumärkestermer. Vi försökte få dem att glömma teknikpratet och istället se kundnyttan, att man helt enkelt kunde klippa av sladdarna.

I namnet finns också en koppling till vikingatiden.

– Det kommer från ett avsnitt ur boken Röde Orm av Frans G. Bengtsson. Det handlar om kungen Harald Blåtand som brukade samla vänner och fiender till ett årligt partaj. Tanken var att det skulle bli ungefär likadant när konkurrenter som Ericsson och Nokia skulle samsas om ett gemensamt koncept. Namnet kommer egentligen från Intel, det var deras arbetsnamn på projektet och när det var två veckor kvar till lanseringen fanns inget riktigt bra namn trots att en rad konsulter arbetat under många månader. Men varför inte kalla det Bluetooth då, om alla ändå sa så?

Och Bluetooth blev det. Ett mer kommersiellt namn än MC Link som tekniken kallades innan och ett tekniknamn med fästförmåga.

Hur gick själva lanseringsarbetet till?
– Först och främst var det ett race mot andra företag som jobbade med motsvarande typ av lösning. Den som är först ut sätter standarden, och vi lyckades globalt lansera Bluetooth före alla andra. Ett av de första tecknen på framgång var faktiskt att konkurrenterna lade ner sina utvecklingsprojekt och gick med i Bluetooth SIG. Idag är Bluetooth världens snabbast växande teknologi någonsin med nästan 4 miljarder sålda enheter.

Nu kan historien om Bluetoothlanseringen hamna i en bok.

– Caset finns redan i marknadsföringslitteraturen som ett exempel på hur man skapar en marknad genom fri spridning av teknik. Det är ju vanligt numera för att få snabb marknadspenetration och sedan tjäna pengar på kompletterande produkter och tjänster.

Byrån grundades 1989. 28 personer arbetar där.

Vd är Ulf Vanselius.

Byråintäkt 2008: 25 miljoner.

Bland kunderna finns Atlas Copco, Kinnarps, Kockums, Metso, Euromaint och Tetrapak.

Emanuel Videla

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.