Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Bluff en miljardindustri för mediebolag

Publicerad: 22 oktober 2008, 11:58

Katalogskojare och domänbedragare har fortsatt högkonjunktur. Bakom en fasad som medie- och reklambolag döljer sig bolag som omsätter närmare en miljard. Och personerna bakom bolagen kan dra in upp till 2 miljoner i månaden.


Colvento IT och European City Guide är värst just nu.

Det är tidningen Justitia som gått igenom bluffbranschen i sitt senaste nummer. Det är ingen munter läsning – för det är en bransch i tillväxt. Det finns runt 400 företag i Sverige som har som affärsidé att lura andra företag. Men bakom de många bolagen döljer sig bara runt 20 personer som står för 90 procent av alla bluffar, enligt Justitia.

Det är en ytterst lönsam verksamhet. De bästa skojarna kan dra hem upp till 2 miljoner i månaden. I februari ska en av de misstänkta bluffarna upp i domstol. Personen som står åtalad misstänks ha kommit över hela 119 miljoner kronor.

Dick Malmlund.

Svensk Handel har en ständigt uppdaterad lista på de värsta företagen. Här hamnar de som fastnat i säkerhetschefen Dick Malmlunds granskning. Bolagen döljer sin verksamhet bakom namn som Profil Media AB, Media Partner och Orion Reklam.

Just nu varnar Dick Malmlund för tre företag.
– De tre värsta just nu är svenska Colvento IT och DZG-Info Förlag samt European City Guide, baserad i Valencia i Spanien och med hela Europa som marknad, säger han till Justitia.

Den vanligaste metoden är fortfarande katalogbluffar i papper eller på nät. Där luras företag att annonsera i kataloger som bara trycks i ett fåtal exemplar eller på företagsportaler som knappt har några besökare.Varningslistan finns på Svensk Handels hemsida

Tobias Rydergren

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.