Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Bo Lundgren slår tillbaka mot Carnegie-författaren

Publicerad: 5 mars 2014, 09:57

Foto: Bo Lundgren, Karolina Palutko Macéus.Foto: (Tv). (Edaen/Wikimedia), (Th.). Dan Norrå/Conatum.

Förra DI-reportern Karolina Palutko Macéus kommer ut med sin Carnegie-bok ”Det är jag som äger banken” i nästa vecka. Hon hävdar att den förre moderatledaren Bo Lundgren har krävt att titeln ska ändras. Bo Lundgren slår nu tillbaka mot kritiken.


Ämnen i artikeln:

CarnegieBo LundgrenKarolina Palutko Macéus

– Det är ingen stor sak, men det är klart att jag inte har sagt på det viset, säger Bo Lundgren.

Han  uppger att han, finansmarknadsminister Peter Norman och en rad andra  personer kom gående från presskonferensen och stoppades av  Securitas-vakter varpå Bo Lundgren hävdar att han sade ”Vi har tagit  över ägandet av banken”.

– Jag skulle aldrig stå och säga att det är jag som har tagit över banken, säger Bo Lundgren.

Carnegie-skandalen  ledde inte bara till att vd och styrelse byttes ut, utan också att  Finansinspektionen, FI, utdelade böter på 50 miljoner kronor.

Bo  Lundgren uppger att han för flera månader sedan fick vetskap om att  Karolina Palutko Macéus skulle komma ut med en Carnegie-bok med titeln  ”Det är jag som äger banken”.

Han valde då att kontakta henne och skrev  följande per e-post:
”Har noterat att din av D. Carnegie finansierade  bok har titeln "Det är jag som äger Carnegie". Jag utgår från att det  inte är det felaktiga citatet i
SvD du alluderar på. Som jag flera  gånger sagt i olika sammanhang var mitt svar på vakternas fråga om  varför jag och Peter Norman m fl ville komma in på Carnegies huvudkontor  "Vi har tagit över ägandet". Det ligger inte i min natur att säga något  som inte är korrekt, antar att korrekthet också ligger i ditt och  förlagets intresse.”

– Jag insåg syftet och sade bara att om du vill  ha det korrekt så bör ju ändra det hela. Det kändes mer som smart  marknadsföring från hennes sida, säger Bo Lundgren.

Han uppger att han blev minst sagt förvånad nyligen när blev uppringd av Aftonbladet och fick  frågan om han hade försökt att stoppa Carnegie-boken.

Karolina  Palutko Macéus säger att hon har intervjuat en person som stod bredvid  dig när du ska ha sagt ”det är jag som äger banken”.

– Jag kan nog också ta fram folk som säger att jag inte sade så. Det blir lite smålöjligt, säger Bo Lundgren.

Han  uppger också att han har varit irriterad över Karolinas sätt att pocka  på en intervju med honom.

Hon föreslår bland annat tid för en intervju  varpå Bo Lundgren svarar:
”Du uttrycker dig lite märkligt tycker jag.  Det finns inget skäl till varför jag överhuvudtaget ska ställa upp på  en intervju. Det är bara i mån av tid som jag har kunnat tänka mig att  bidra till din bok. Jag har dessutom
som du vet varit skeptisk från början pga blåna finansieringen.”

Han menar också att det är fullständigt orimligt att påstå att han skulle ha sagt ”Det är jag som äger banken".
– Jag är varken så dum eller så egocentrerad, säger Bo Lundgren.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.