Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Boisen skrotar redaktionen – hyllar kulturredaktörens intervjuprojekt

Publicerad: 9 oktober 2014, 09:48

Ingrid Norrman.

Foto: Anna Svanberg.

GT och KvP har nyligen meddelat att tidningarna skrotar sina kulturavdelningar – beslutet ingår i Expressens sparpaket. Kort efter lyfter GT:s chefredaktör Frida Boisen fram kulturchefens intervjuprojekt "Hela världen finns i Göteborg" som ett föredöme och en form av kulturjournalistik som GT ska fortsätta att värna om.


Ämnen i artikeln:

Frida Boisen

I Frida Boisens ledare "Viktigt för mig som chefredaktör" berättar att hon att GT även i fortsättningen ska ha en ledarsida, två kultursidor och ett "västsvenskt perspektiv".

GT ska också även i fortsättningen skildra kulturlivet vad gäller utställningar, konserter, pjäser och böcker och en liberal röst i samband med folkomröstningar och liknande.

Frida Boisen lyfter även fram intervjun med 89-åriga Katri Jakdal som en av sina "favorittexter". Intervjun ingår i det omfattande projektet "Hela världen finns i Göteborg".

Projektet omfattar 150 intervjuer som har gjorts under de senaste 1,5 åren.

Den drivande personen bakom satsningen är ingen mindre än kulturchefen Ingrid Norrman, som nu får lämna GT i och med att kulturredaktionen läggs ned.

– Det krävs att någon håller i det när man gör en sådan här stor satsning, säger Ingrid Norrman.

Hon är övertygad om att GT får svårt att hålla en tillräcklig lokal närvaro när Expressen ska ta över kulturbevakningen för tidningen.

– Man måste vara på plats om man ska kunna granska kulturpolitiken. Alla tycker att Hela världen-projektet var bra, men det finns inte längre utrymme för att göra den här typen av satsningar, säger Ingrid Norrman.

Känns det inte som ett slag i ansiktet att hon lägger ned kulturredaktionen samtidigt som hon lyfter fram ditt projekt som ett föredöme inom kulturjournalistiken?
– Jag började på GT för 18 år sedan och har jobbat med kulturen under 16 år. Man blir rätt luttrad och jag är ändå stolt över allt vi har gjort under de här åren. Jag ser ingen mening i att vara bitter, utan tänker avsluta med flaggan i topp, säger Ingrid Norrman.

Hon berättar att "Hela Världen"-projektet avslutades på Världskulturmuséet i Göteborg nyligen och texterna härnäst ska ställas ut på Göteborgs stadsmuseum.

– Det känns stort att som journalist att bli en del av Göteborgs historia, säger Ingrid Norrman.

Aftonbladets kulturchef hävdar att kulturredaktionen läggs ned för att sådana texter inte får tillräckligt mycket delningar. Hur ser du på det?
– I en medievärld där allt blir mer pressat och nyhetsbevakningen går allt snabbare tror jag att man behöver något att luta sig mot som får ta lite tid att skriva, säger Ingrid Norrman.

Jordbruksverket har precis kommit med en rapport som säger att var tredje lokalredaktion har lagts ned under de senaste tio åren.
– Det är viktigt att det finns röster utanför Stockholm och jag känner mig överhuvudtaget orolig över journalistikens framtid, säger Ingrid Norrman.

Hon är idag 61 år och har inte klart med något nytt jobb efter beskedet om att hon måste lämna GT.
– Jag tycker att det är tråkigt och tror att det är ett felaktigt beslut, men det är ju inget jag kan göra något åt. Nu vill jag bara fullfölja det jag har påbörjat och avsluta Hela Världen-projektet, säger Ingrid Norrman.

Ingrid Norrman har blivit erbjuden en tjänst som webb- eller nyhetsreporter, men har inte gett något besked om detta ännu.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Frida Boisen

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.