Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Boisens kommentar till PON:s klander

Publicerad: 5 maj 2015, 09:38

Frida Boisen

Foto: Pressbild

"Jag har tagit del av PON:s beslut och jag respekterar självklart beslutet i fråga". Frida Boisen om att GT/Expressen klandras för att ha pekat ut en förälder i en krönika.


Ämnen i artikeln:

Frida BoisenExpressen

I april blev det klart att GT/Expressen klandras av Pressens Opinionsnämnd (PON) för att i en krönika om föräldraskap ha "åsidosatt god publicistisk sed". Krönikan, som var skriven av Frida Boisen, handlade om bristande föräldraansvar och krönikören använde i texten uttycket "dörrmatteföräldrar" om personer som havererat i sitt föräldraskap.

Frida Boisen kommenterar beslutet i ett mejl till Resumé:
–Jag har tagit del av PON:s beslut och jag respekterar självklart beslutet i fråga. Jag skrev en anonym berättelse om en händelse som hade inträffat mer än någon månad tidigare, och så fort anmälaren hörde av sig och berättade hur hon kände avpublicerade vi direkt artikeln. Jag har personligen bett anmälaren om ursäkt.

Under rubriken "Dags för revolution mot dörrmatte-föräldrarna" exemplifierade Frida Boisen, som vid tidpunkten för krönikan var chefredaktör på GT, sin poäng med ett exempel från ett besök i Frida Boisens barns klass. Hon skriver: "En kille gapar rätt ut: "Jag tycker att den här leken är löjlig. Jag tänker inte vara med". Vad gör mamman som sitter bredvid? Fnissar med. Nickar. Bekräftar. Fortsätter att småprata med sin son.". Frida Boisen kommenterar vidare sjuknade Pisa-resultat genom påståendet "det handlar inte om havererad pedagogik, utan om ett havererat föräldraskap.".

Mamman som tillsammans med sin son omskrevs i krönikan anmälde tidningen till Pressombudsmannen (PO). Av anmälan framgår att pojken har autism och ADHD. I anmälan förklarar föräldern att journalisten exponerat dem på ett extremt negativt sätt för att få fram sin poäng och att "det skadade hennes möjligheter att skapa en bra relation till övriga föräldrar och att skapa den förståelse som behövdes. På ett personligt plan var det dessutom knäckande att få hela sitt föräldraskap utdömt i en nationell tidning och av en förälder i samma klass.".

–Frågor om barn, skola och föräldraskap är laddade och svåra. Man lär sig alltid av allt. Men det är förstås viktigt att vi fortsätter att skriva om och debattera dessa viktiga frågor – självklart kommer jag att ta med mig lärdomarna från detta ärende framöver, fortsätter Frida Boisen i sitt mejl till Resumé.

I PO:s bedömning konstateras att en krönikör "har en större frihet att uttrycka åsikter än vad som är rimligt i nyhetstexter" men vidare att "det finns gränser även för vad en krönika kan innehålla". En bedömning PON instämmer i och därför fälldes alltså GT/Expressen.

Linnéa Kihlström

Ämnen i artikeln:

Frida BoisenExpressen

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.