Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Bokmässan kovänder – sågas för hanteringen

Publicerad: 1 september 2016, 05:45

Bokmässans vd Maria Källsson har ändrat sig – igen.

Foto: Wikimedia Commons/Pressbild

Högerextrema tidningen tillåts plötsligt ställa ut igen, WPP bekräftar samarbete med Try/Apt och Instagram börjar med zoom. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

TwitterFacebookPewdiepieBokmässan

Bokmässan kovänder – sågas för hanteringen
Den högerextrema tidningen Nya Tider skulle ställa ut på Bokmässan, men efter kritik valde arrangörerna att ställa in deras medverkan. Även det beslutet kritiserades av många, och Bokmässan bestämde sig därför att införa en självkritisk punkt i programmet för att diskutera deras agerande.

Igår kom beskedet att Bokmässan ändrar sig – igen. Nu kommer AlternaMedia, förlaget bakom tidningen Nya Tider, att få ställa ut. Beslutet fattades efter "en närmare juridisk granskning av gällande avtalsvillkor för monterbokning".
– Det här är en komplex fråga. Att det finns vitt skilda uppfattningar om vad som är rätt och fel har de senaste veckornas debatt tydligt visat. Årets tema yttrandefrihet har ställts på sin spets. Det finns många parametrar att ta hänsyn till men nu måste vi förhålla oss till den strikt juridiska i den här frågan, kommenterade Bokmässans vd Maria Källsson.

Reaktionerna på kovändningen har inte låtit vänta på sig. Expressens kulturchef Karin Olsson spekulerar i att Maria Källsson kommer få sparken:
"Källsson har förvandlat Bokmässan till en smälla i dörrarna-fars. Jag skulle tro att hon själv visas på porten efter att årets mässa har bommat igen", skriver hon i en krönika.

Aftonbladets Åsa Linderborg tycker det är bra att Nya Tider, som får presstöd, tillåts ställa ut – i yttrandefrihetens namn.
"Men först måste vi ta diskussionen med Bok och Bibliotek, för något så ryggradslöst som de senaste dagarnas uppvisning har man sällan varit med om" menar hon.

Bekräftat: WPP i samarbete med Try
Igår berättade Resumé om att den norska storbyrån Try/Apt och reklamnätverket WPP var på gång med någon form av samarbete. Senare på kvällen rapporterade Kampanje om alliansen där Try blir en affiliatebyrå till WPP, i samarbete med bland annat svenska INGO. Något uppköp handlar det inte om i nuläget.
– Om vi någon gång ska gifta oss är det bra att känna den vi gifter oss med, säger grundaren och vd:n Kjetil Try.

Facebook: Snabba upp sidan eller glöm klicken
När Facebook lanserade Instant Articles var ett av de främsta argumenten att användarna slipper laddtiderna. Igår berättade det sociala nätverket om nya riktlinjer för hur partners kan göra för att snabba upp sina sidor. De säger också att sajter som inte är mobilanpassade och långsamma kan hindras från att exponeras för användarna, skriver AdAge.

Nu möjligt att zooma på Instagram
Har du någon gång stört dig på att det inte går att zooma in på Instagrambilder? Då har du i så fall blivit bönhörd. Åtminstone om du har en Iphone. Framöver ska det gå att zomma in på både foton och videoklipp samt på både profilsidor och under Explore-fliken, skriver Recode.

Pewdiepies protest på Twitter: snoppbild
Under gårdagen var det flera som reagerade på att Youtubestjärnan Pewdiepies Twitter-konto plötsligt ändrades från verifierat till obekräftat. Sedan kom svaret: han hade tillfälligt använt en penis som profilbild vilket fick Twitter att agera. Det hela handlade om en medveten protest.
– Folk verkar använda verified-funktionen som någon sorts statussymbol numera. Om du har den blå bocken i din profil är du tydligen så jävla cool. Verifikationsprocessen är så jävla irriterande att jag valda att av-verifiera mig själv, säger han i en Youtubevideo.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.