Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Bonnier gör 1,1 miljard i vinst – rekord för News

Publicerad: 5 februari 2015, 06:01

Gunilla Herlitz

Foto: Andreas Elgstrand

Bonnierkoncernen gör en vinst på 1,1 miljarder och för Bonnier News blev det ett rekordresultat på 332 miljoner. Fox News visade IS-avrättning i tv-sändning och ny forskning visar att du kan bli deprimerad av att snoka runt på Facebook. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

TwitterFacebookTomas FranzénGunilla HerlitzFox NewsBonnierMorgonsvepetBonnier NewsGoogleApplePublicis Groupe

Starkt vinstlyft för Bonnier News
Bonnier News, där Bonnierkoncernen samlar sina dagstidningar och tryckerier, har förbättrat lönsamheten kraftigt med ett rekordresultat på 332 miljoner kronor för 2014. En ökning med 75 miljoner jämfört med 2013. Både Dagens Industri och Dagens Nyheter levererar betydligt en högre vinst för 2014 än 2013, 171 miljoner respektive 173 miljoner kronor.

—Det är mycket roligt med ett så starkt resultat mitt i den förändringsprocess som vi är inne i, säger Gunilla Herlitz, ansvarig för Bonnier News och vd för Di, DN och Expressen till TT.

Expressen genomförde ett stort sparpaket under året vilket innebar en hög strukturkostnad och vinsten stannade på 20 miljoner.

Förutom Di, DN och Expressen ingår även regiontidningarna Sydsvenska Dagbladet/Helsingborgs Dagblad samt tryckeriföretaget Bold Stockholm i affärsområdet.

Hela Bonnierkoncernens rörelseresultat för verksamhetsåret 2014 uppgick till 1,103 miljarder kronor. En liten försämring jämfört med 2013 då vinsten var 69 miljoner kronor högre.
– Det är ett resultat helt i linje med mina förväntningar, säger Bonniers vd Tomas Franzén till Dagens Industris papperstidning.

Omsättningen landade på 23,7 miljarder kronor vilket kan jämföras med 24,4 miljarder under föregående år.

Så går Bonniers delar:
Rörelseresultat Mkr år 2014 (2013)
Books 437 (402)
Broadcasting 589 (770)
Business to business 132 (88)
Growth Media -189 (-47)
Magazines 310 (306)
News 332 (257)
Annat -508 (-604)

Fox News visade IS-avrättning i tv-sändning
Som enda amerikanska tv-kanal visade Fox News stillbilder från en video där en jordansk pilot avrättas. Videon släpptes av terrorgruppen Islamiska staten, IS under tisdagen. Det rapporterar nyhetsbyrån AFP. På hemsidan valde Fox News attt publicera filmen i sin helhet.  
– Efter noggrant övervägande har vi beslutat att låtar läsare av FoxNews.com att göra valet att själva se hur barbariska ISIS är, sade Fox News vice vd John Moody i ett uttalande.

Apple planerar Spotifykonkurrent
Enligt uppgifter till 9to5Mac kommer Apple lansera en Spotifykonkurrent, som bygger på innehållet och tekniken från Beats Music men med helt ny design. Musikjänsten har ännu inte fått något namn men kommer enligt uppgift att vara billigare än Spotify. Tjänsten kommer även integreras djupt med iOS, iTunes och Apple TV. Även en version av musiktjänsten för Android ska vara under utveckling.

Twitter på väg mot uppgörelse med Google  
Inom kort kommer tweets att  synas bättre i sökresultat hos Google. Det är Bloomberg, som har uppgifter om en uppgörelse mellan de två it-jättarna. Google och Twitter har tidigare haft ett likande samarbete, men det avslutades under Twitters förra vd Ali Rowghani. Varken Google eller Twitter vill kommentera uppgifterna.

"Att snoka på Facebook kan göra dig deppig"
Ny forskning bekräftar att man kan få depression av att snoka omkring på Facebook och jämföra sig med andra. Forskare vid universitetet i amerikanska Missouri har utrett de psykiska konsekvenserna bland facebookanvändarna. Studien är baserad på en undersökning som gjorts bland över 700 studenter. Resultatet visar personer som använder Facebook för att jämföra sig själv med andra kan framkalla avundsjuka och till och med leda till symptom som depression. Det skriver Metro.

Publicis köper konsultbolag
Efter den uteblivna sammanslagningen med Omnicom får det franska nätverket upprättelse. Publicis Groupe har överkommit de sista hindren från sitt övertagande av det börsnoterade konsultbolaget Sapient. Prislappen är 3,7 miljarder dollar och affären beräknas vara klar under torsdagen. Det rapporterar Campaign.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.