onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Bonnier oroliga att miljardaffären spricker

Publicerad: 16 november 2016, 15:47

Bonniers vd Tomas Franzén riskerar att gå miste om en miljard kronor

Försäljningen av danska affärstidningen Børsen till JP/Politikens Hus skulle ge Bonnier en miljard kronor. Nu bedömer koncernledningen att risken är stor att affären inte går igenom de danska konkurrensmyndigheterna, erfar Resumé.

Ämnen i artikeln:

BørsenBonnier Business PressJP/PolitikenBörsBonnierBonnier AB

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


I januari stod det klart att Bonnier avsåg att sälja Danmarks ledande affärstidning Børsen till JP/Politikens Hus. Med försäljningen skulle Bonnier få in 800 miljoner danska kronor, motsvarande knappt en miljard svenska kronor.

LÄS MER: Bonnier säljer Børsen för en miljard
LÄS MER: Priset helt avgörande

Ekonomiskt sett har Børsen varit en vinstmaskin och affären mellan Bonnier och JP/Politikens Hus hade föregåtts av tre rekordår för affärstidningen.

– Priset var helt avgörande och det här är pengar som vi kan använda för att fortsätta med den digitala transformationen av våra verksamheter och vår förvärvsstrategi, sade Bonnier News vd Anders Eriksson som då var vd för Bonnier Business Press till Resumé i samband med att affären offentliggjordes.

Tror du att danska konkurrensverket kommer att säga ja?
– Vår uppfattning är att den kommer att gå igenom. Det är så våra jurister bedömer läget. Vår analys är att det kommer att gå igenom.

Under månaderna som passerat har Bonnierledningens prognos för att affären kommer att få grönt ljus av de danska konkurrensmyndigheterna god. Enligt Resumés källor har pendeln svängt den sista tiden, Bonnier har omväderat det juridiska läget och man räknar inte längre med att affären kommer att gå igenom. Oddsen är snarare att den spricker.

Om så blir fallet går mediekoncernen miste om viktiga intäkter och investeringsmuskler i den digitala transformationen. Men som plåster på såren ska man i så fall få en kompensation på tiotals miljoner kronor, enligt uppgift till Resumé.

Bonnier AB:s kommunikationsdirektör David Salsbäck vill inte kommentera uppgifterna om affären.

"Försäljningen av Børsen är ju under prövning av det danska konkurrensverket; ärendet är inte avgjort, utan vi inväntar fortfarande myndighetens beslut. Vi har hela tiden varit medvetna om att det skulle bli en tidskrävande process, och har ingen anledning att kommentera den närmare förrän den är i mål.", skriver han i ett mejl till Resumé.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev