Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Bonnier överväger flytta TV4 utomlands

Publicerad: 23 april 2014, 09:20

TV4 gör som TV3 och Kanal 5?

Foto: Montage.

Bonnierledningen överväger att flytta TV4 utomlands om politikerna minskar reklamtiden. Det uppger källor med insyn i spelet inför dagens beslut att lägga ner TV4s lokal-tv-sändningar.


Ämnen i artikeln:

Casten AlmqvistTomas FranzénBonnier ABNyhetsbolagetTV4

I eftermiddag beslutar TV4s styrelse, där nye koncernchefen Tomas Franzén är ordförande, att lägga ner TV4s lokala sändningar. 140 anställda förlorar jobbet, men 25 journalister ska bevaka landet  för riksnyheternas räkning.

Beslutet har väckt ont blod hos de politiker i konstitutionsutskottet som för två år sedan uppfattade TV4-chefen Casten Almqvists framträdande som ett löfte att behålla de lokala nyheterna i utbyte mot att TV4 fick behålla tolv minuters reklamtid per timma.

Inför årets behandling av tv-frågorna återkom Miljöpartiet med en motion med krav på att minska reklamtiden till åtta minuter. I betänkandet anses den besvarad genom en utredning som nu pågår i kulturdepartementet.

Men inför behandlingen i riksdagen tänker Miljöpartiet enligt Resumés källor yrka på att motionen återremitteras till utskottet. Det är ett förslag som Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna väntas stödja.

Det innebär att hotet om minskad reklamtid fortsätter hänga över TV4. Enligt tidigare beräkningar innebär en minskning av reklamtiden med en tredjedel ett intäktsbortfall för TV4 med omkring en miljard kronor.

I förhandlingarna inför nedläggningsbeslutet har Bonnierledningen aktualiserat frågan om att utreda en utflaggning av TV4 om reklamtiden minskas. Konkurrenterna MTG och SBS Discovery sänder från England och har där rätt att sända tolv minuter per timma, vilket är taket enligt EUs AV-direktiv.

Resume har, hittills utan framgång, sökt TV4s styrelseordförande Tomas Franzén och TV4:s vd Casten Almqvist för kommentarer.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.