Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Bonnier sålde till okända

Publicerad: 14 oktober 2009, 14:32

Bonnier paniksålde i somras sina lettiska bolag utan att veta vem som köpte. Nu störtblöder verksamheten, ledningen har hoppat av och påstådda köpare vill inte kännas vid företaget som redan har sålts vidare. – Vi fick pengarna samma dag, berättar Bonniers Casten Almqvist. Efter några veckor blev det kons­tigt.


Ämnen i artikeln:

Casten AlmqvistBonnier

truefalse

”Vi hade en bra grupp köpare. Vi fick uppgifter om att finansieringen var klar, säger Casten Almqvist, vd Bonnier Business. Press.

Bonniers verksamhet i Lettland var omfattande, relativt sett lika stor som i Sverige. Morgontidningen Diena motsvarar DN, affärstidningen Dienas Bizness motsvarar DI och inom gruppen finns lokaltidningar, tryckerier, sajter, veckotidningar samt Dunis agentur i Lettland.

Verksamheten expanderade kraftigt under de goda åren för den lettiska ekonomin och företagsgruppen hade som mest närmare

1 000 anställda. När finanskrisen förra hösten förlamade den lettiska ekonomin inledde Bonnier kraftiga sparåtgärder och sparkade 300 anställda, men befarade i våras en devalvering av den lettiska valutan.

Dienagruppen ägdes tidigare av Bonnier Morning Papers, medan Dienas Bizness låg i Bonnier Business Press, alltså DI-gruppen. I vintras flyttades ägandet av Diena över till DI-gruppen.

Överraskande affär
Helt överraskande såldes hela den lettiska verksamheten den 3 juli. Bonnier gav ut ett kort pressmeddelande som framställde affären som ett sätt att säkerställa den oberoende journalistiken och det fria ordet.

Köpare var bolaget Nedela S.A. i Luxemburg som företräddes av Aleksandrs Tralmaks, tidigare vd på Diena och nu den Kampradägda ­finanskoncernen Catellas man i Lettland.

John Hedberg, vice vd och Europaansvarig i Relacom, tidigare anställd i Bonnier Newspapers och dess företrädare i Dienas styrelse, sades ha ”biträtt och underlättat” transaktionen. Han jobbade till 2007 för säljarna Bonnier AB, företrädde nu de okända köparna bakom Nedela och sitter numera i Dienas styrelse:
– Jag hade kontakter med den gamla ledningen för Diena som ville köpa av Bonnier.

Varför sitter du kvar i styrelsen om du inte ingår i ägarkretsen?
– Jag tycker att det är kul och intressant och tror att jag kan tillföra något till bolaget. Vi från köparsidan ser en möjlighet att integrera Diena och Dienas Bizness.

Vem äger köparen Nedela?

– Det gör den estniske ­affärsmannen Kalle Norberg och ett antal estniska privatpersoner.

Har du träffat köparna?

– Ja, Kalle Norberg.

Privatpersonerna som påstods vara de som hade grundat Skype?
– De har inte velat framträda.

Vet du vilka de är?
– Nej.

Hur känns det att inte veta vem man köper åt?
– Jag känner den störste ägaren, Kalle Norberg, och Aleksandrs Tralmaks som är operativt ansvarig för att driva tidningarna.

Vem äger tidningarna i dag?

– Den brittiska familjen Rowlands genom Baltic Media Fund.

Vad händer med Bonniers avtal om oberoende journalistik?
– Jag gissar att det är en del av det nya köpeavtalet.

Bonnier beskrev det som en ”management buyout”, men Dienas ledning ville ju köpa tidningen för en månad sedan för att få slut på osäkerheten?

– De lämnade ett seriöst bud, men det var inte tillräckligt intressant för oss. Vi har olika syn på möjliga besparingar.

Hur kommer det att gå för Diena?

– Det blir ett tufft år. Det finns skäl att anta att det blir tunga förluster.

Bättre i Ryssland
Säljaren Bonnier Business Press vd Casten Almqvist beskrev affären så här i Resumé för en månad sedan:
– Vi hade en bra grupp köpare: förre vd:n för Diena, Aleksanders Tralmaks, John Hedberg som tidigare har arbetat i Bonnier AB och suttit i Dienas styrelse samt de ester som grundade Skype och gjorde sig en hacka. De uppvaktade oss, vi sökte inte affären.
– Vi hade nog kunnat vända i Lettland, men uppsidan var relativt liten. Vi tror att de pengarna kan göra bättre nytta i Ryssland eller Polen. Så enkel var kalkylen.

Problemet är bara att varken Aleksandrs Tralmaks eller John Hedberg är köpare och att ”Skypegrundarna” inte ville kännas vid affären när Dienas anställda kontaktade dem.
– Vår dialog var med Hedberg och Tralmaks, säger Casten Almqvist i dag. De företrädde köparna i Nedela.

Hur gick affären till?
– Vi signerade och stängde den samma dag och fick bra med pengar i handen, eller
ja … på kontot. Vi fick uppgifter om att finansieringen var klar. Det fanns ingen anledning att tro något annat.
– Med Rowlands som ägare verkar Diena och Dienas Bizness ha fått en långsiktig finansiering tryggad. Det är oerhört viktigt att det här faller väl ut och ger tidningarna trygghet.
– Vi är stolta över vad vi och våra kolleger har åstadkommit i Lettland under dessa 18 år, inte minst Dienas roll i demokratiprocessen. Självklart är det viktigt att detta arbete får fortsätta.

Journalistavhopp
Men så uppfattar inte de anställda i Lettland situationen. Under tre månader har personalen på Diena försökt få reda på vem som har köpt dem. För en månad sedan försökte de få köpa tidningarna, men fick nej. I fredags hoppade elva chefer och toppjournalister av och startade en blogg för att informera omvärlden om affären.

I början av veckan tog ledningen för Dienas Bizness över även Diena (ungefär som om hela DN:s ledning skulle avgå och Gunilla Herlitz ta över). 

De båda tidningarna har tappat långt över hälften av ­annonsintäkterna och står inför den viktiga årliga prenumerationsförnyelsen. De väntas omsätta högst 300 miljoner kronor i år och den befarade förlusten kan överstiga 50 miljoner.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Ämnen i artikeln:

Casten AlmqvistBonnier

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.