Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Bonnier säljer Børsen för en miljard

Publicerad: 8 januari 2016, 09:03

Danmarks ledande affärstidning säljs till landets ledande tidningshus

JP/Politikens Hus köper Børsen, Danmarks ledande affärstidning, av Bonnier. Det framgår av ett pressmeddelande. Prislappen ligger på omkring 800 miljoner danska kronor, motsvarande knappt en miljard svenska kronor.


JP/Politikens Hus är Danmarks ledande tidningshus och bildades genom en fusion mellan Politikens Hus och Jyllands-Posten. 2014 landande koncernens omsättning på 3,14 miljarder danska kronor.

Børsen är Danmarks motsvarighet till Dagens Industri. Med en pappersupplaga på 48 000 exemplar som når nära 150 000 dagliga läsare, och vars digitala editioner har drygt 20 miljoner sidvisningar i månaden. I Børsens mediehus ingår även Børsen Associated Media (BAM) som samlar danska Dagens Medicin, e-learningverksamhet och digitala managementhandböcker.

– Det här är en mycket bra affär för Bonnier. Genom försäljningen mobiliserar vi resurser för fortsatta investeringar och förvärv inom områden där vi ser möjligheter till framtida tillväxt och förbättrad avkastning. Det stärker oss i arbetet med att öka vår andel nya, primärt digitala, intäkter från 15 procent ifjol till 50 procent 2020, säger Bonnier AB:s vd Tomas Franzén i en kommentar.

Børsen har under de senaste åren ställt om till att bli en alltmer digital mediemarknad. Under åren 2012-2014 noterade Børsen tre rekordresultat i följd.

Affären, med en köpesskilling på 800 miljoner danska kronor, är villkorad av det danska konkurrensverkets godkännande. Prövningen förväntas ta omkring sex månader.

Børsen ingår i Bonniers affärsområde Business to Business. Tidningen grundades 1896 och Bonnier har varit ägare i Børsen sedan 1969.

– Børsen är en självständig och tydlig röst i det danska medielandskapet. I JP/Politikens hus får Børsen en ägare som liksom Bonnier kombinerar affärsmässighet med en stark tradition av journalistiskt oberoende", säger Anders Krab-Johansen, Børsens vd och chefredaktör i en kommentar.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.