Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Bonnier-vd blåst på 12 miljoner

Publicerad: 18 juni 2015, 11:56

Dave Freygang

Foto: Bonnier.

Kinesiska hackare blåste Bonniers USA-vd Dave Freygang på 12 miljoner kronor. Ett andra försök att stjäla lika mycket upptäcktes och stoppades. – Tyvärr är kinesiska banker inte så samarbetsvilliga, säger han till New York Post.


Ämnen i artikeln:

Bonnier

För en månad sedan fick Bonnier Corps ekonomiavdelning instruktioner via e-post från dåvarande vd Dave Freygang om att överföra 1,5 miljoner dollar till ett kinesiskt bankkonto. Kort därpå kom ytterligare en order från Fraygang om överföring av motsvarande belopp till ett annat konto.

Mailen var märkta "brådskande" och "konfidentiellt". Betalningarna verkställdes den 11 respektive 15 maj. Men vid den andra ringde en anställd till Dave Fraygang för att motkolla den stora utbetalningen. Då upptäcktes att vd:s e-post blivit hackad.

Den första utbetalningen värd 12 miljoner kronor kunde inte stoppas. Den andra kunde återvinnas innan pengarna hamnat i den kinesiska banken. Dataintrånget utreds nu av FBI och Bonniers försäkringsbolag.

– Det är frustrerande att den kinesiska banken inte vill samarbeta, säger Dave Freygang, som för några veckor sedan pensionerade sig och efterträddes av Eric Zinczenko.

Bonnier Corp förnekar att cyberattacken omfattar andra delar av företaget än Dave Freygangs e-post.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Ämnen i artikeln:

Bonnier

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.