fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Bonniers dyra felskrivning

Publicerad: 23 november 2011, 14:12

Johan Ståhl och Jonas Bonnier.

Foto: OBS! Bilden är ett montage.

Sydsvenskans förre vd Johan Ståhl får elva miljoner kronor av en 3,5 år lång fallskärm. De unika villkoren började med felskrivning av Jonas Bonnier som gav större bonus ju större förlust företaget gjorde. Nu överväger Sydsvenskans styrelse rättsliga åtgärder mot Ståhl.

Ämnen i artikeln:

SydsvenskanJonas BonnierJohan Ståhl

Leif Holmkvist

leif.holmkvist@resume.se


Den osannolika historien om Johan Ståhls rekordstora fallskärm började 2008 när Bonnier AB:s koncernchef Jonas Bonnier var styrelseordförande i krisande Sydsvenskan. Resultatet efter finansnetto vände från en vinst på 114 miljoner året innan till en brakförlust med 102 miljoner.

Men när Johan Ståhl i början av 2009 granskade det bonusavtal han skrivit med Jonas Bonnier fann han att han märkligt nog hade rätt till en saftig bonus.

Avtalet sade att hans bonus skulle beräknas på skillnaden mellan budgetmål och uppnått resultat. Inte tvärtom som vore det logiska: uppnått resultat minus budgetmål.

Ju större förlust, desto större bonus alltså. Å andra sidan ingen bonus om Sydsvenskan skulle gå med vinst. Det gjorde den emellertid inte de närmaste åren heller.

Jonas Bonnier har inget minne av att något gått snett med Johan Ståhls bonus:
- Jag är noga med att ha tak för alla bonusar och baserar dem aldrig på  budget. Men jag övertog Johans avtal från tidigare ordföranden Thomas  Axén. Jag minns inte hur mycket jag ändrade i dem. Därefter var det  Ulrika Saxon som hanterade frågan.

Trots att det sannolikt var en felskrivning i avtalet hävdade Johan Ståhl sin rätt till bonus, trots att ledamöter i styrelsen protesterade.

För att slippa den orimliga åtgärden att stimulera förluster valde den nya styrelseordföranden Ulrika Saxon att i stället för bonus höja Johans Ståhls lön.

2008 och 2009 tjänade Johan Ståhl 2,6 miljoner, i fjol tjänade han 3,2 miljoner. I bokslutet framgår att ersättningarna till styrelse och vd ökade mellan 2009 och 2010 från 2,9 till 3,9 miljoner kronor.

Men styrelsen har inte höjt sina arvoden med hänsyn till företagets kris. Alltså bör Johan Ståhl ha fått en lönehöjning på en miljon.

För ungefär ett år sedan började ryktena gå om att Bonnier AB ville byta ut Johan Ståhl. Det skedde också i våras då Johan Ståhl meddelade att han skulle sluta. Under sommaren råkade han i konflikt med Bonnier AB och lämnade med omedelbar verkan innan efterträdaren Lars Dahmén fanns på plats.

Om Ståhl fick sparken hade han rätt till 24 månadslöner plus uppsägningstiden som är sex månader. Men på Sydsvenskan ansågs det att Ståhl sagt upp sig. Han vägrade också själv att tala om att han sparkats.

Men enligt Resumés källor lyckades Johan Ståhl förhandla till sig ytterligare ett års uppsägningstid av styrelseordförande Ulrika Saxon. Han har alltså en rekordlång fallskärm på 42 månader. Baserat på hans inkomst i fjol ger det mellan tio och elva miljoner kronor. För Sydsvenskan, som nu sparkar 80-talet medarbetare, blir kostnaden med sociala avgifter omkring 14 miljoner kronor.

Nya styrelseordföranden Gunilla Herlitz sägs ha reagerat kraftigt när villkoren kom till hennes kännedom. Enligt Resumés källor undersöker nu styrelsen om de kan vidta rättsliga åtgärder som beskär Johans Ståhls rekordstora fallskärm.

Resumé har utan framgång sökt såväl Gunilla Herlitz som Johan Ståhl och Ulrika Saxon.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev