Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Bonniers speciella relation med kungahuset är ett problem”

Publicerad: 30 juli 2012, 13:22

Hans-Jacob ”Nisse” Bonnier med Anders Lettström, även han gammal vän till kungen.

Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Journalisten och författaren Bernt Hermele, som skriver en bok om familjen Bonnier, är inte förvånad över att kungavännen Hans-Jacob "Nisse" Bonnier la sig i TV:s granskning av drottning Silvias pappa. Samtidigt är det få gånger genom historien som familjen Bonnier lagt sig i det redaktionella, jämfört med exempelvis Jan Stenbeck på MTG då det begav sig, menar Hermele. – Men det finns sedan gammalt en speciell relation mellan Bonnier och kungahuset, det är ett problem säger Bernt Hermele.


Ämnen i artikeln:

Drottning SilviaJan SchermanKalla FaktaHans-Jacob BonnierJonas BonnierTV4

Nästa höst kommer Bernt Hermeles bok om familjen Bonnier, med titeln "Allt om Bonniers".

Hermele känner sedan tidigare till TV4-ägaren Bonnier AB:s styrelseledamot Hans-Jacob "Nisse" Bonniers samtal med dåvarande TV4-vd:n Jan Scherman om Kalla faktas granskning, men tycker inte att man ska se det alltför allvarligt.

–      Hans-Jacob är ju nära vän till kungen så på det sättet är jag inte förvånad. Men han visade dåligt omdöme och var aningslös. Samtidigt ska man ha perspektiv på det. Visst, han försökte lägga sig i, men han delade inte ut order. Jag tolkar det inte som att han på allvar försökte stoppa programmet. Carl-Johan Bonnier, ringde ju sedan upp Scherman och avfärdade det hela, säger Bernt Hermele.

Enligt Bernt Hermele är det ytterst få gånger genom historien som familjen Bonnier lagt sig i det redaktionella.

–      Det är ingenting om man jämför med Jan Stenbeck på MTG som ofta la sig i det publicistiska, säger Bernt Hermele.

Hans-Jacob "Nisse" Bonnier lärde känna kung Carl XVI Gustaf på ett seglarläger i Sandhamn på 1950-talet. Deras vänskap är djup och lång.

–      Det finns sedan gammalt en speciell relation mellan Bonnier-familjen och kungahuset. Det kommer jag att skriva mer om i min bok. Ett exempel är hur familjen Bonnier hjälpte till att smuggla in Silvia i Sverige innan förhållandet mellan henne och Carl Gustaf var officiellt. Det är ett exempel på när Bonniers suttit på ett scoop och inte agerat professionellt.

­– Det är ett problem, men det finns inga exempel på att de verkligen försökt att stoppa riktigt stora, viktiga nyheter, säger Bernt Hermele.

Varför säger Jan Scherman detta först nu? Han borde väl ha gjort en nyhet på det i den vevan?
– Det är väl på grund av att han inte längre är vd och känner sig fri att berätta. Det hedrar honom ändå att han tar fram klavertramp som Bonnier har gjort, säger Bernt Hermele.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.