Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Bonniers vinst minskar:”Fjolåret var tufft”

Publicerad: 8 februari 2017, 18:50

Tomas Franzén.

Foto: Andreas Elgstrand

Resultatet före skatt minskade med 151 miljoner kronor och omsättningen sjönk med drygt 400 miljoner. Bonnier-koncernens digitala omställning tar tid och kostar pengar för ägarna.


År 2016 omsatte Bonnier AB 25,5 miljarder kronor, en nedgång från 25,9 miljarder 2015. Resultatet före skatt skrivs till 558 Mkr, att jämföra med 709 Mkr året innan.
– Under den omställningsprocess vi har för Bonnier har vi sagt att det operativa resultatet ska ligga runt 800 Mkr till 1 miljard kronor. Fjolåret var tufft, med ett operativt rörelseresultat på 731 Mkr, säger koncernchef Tomas Franzén till DI.

Bonnier Books, TV4 och Dagens Industri tillhör glädjeämnena med ökande vinster. C More och finska MTV är sorgebarn med förluster i "hundramiljonersklassen".
– Våra stora utmaningar med de bolagen har inte gått att vända så snabbt som vi trodde. Vi är på rätt väg med både C More och MTV, men det hade behövt gå ännu snabbare, säger Tomas Franzén till tidningen.

Dagstidningarna inom affärsområdet Bonnier News omsatte 4.,5 miljarder under 2016. Det gemensamma operativa resultatet var 291 (370) Mkr. Expressens och DN:s vinster sjönk som en följd av investeringar i teknik och innehåll.

Hittills under 2017 har minoritetsandelen i SF Bio sålts för 1,6 miljarder kronor och 49,9 procent av Børsen avyttrades för en halv miljard. Bonnier-koncernen har i sin tur lagt vantarna på Fastighetsnytt.
– Vi fortsätter att arbeta aktivt med portföljen av bolag i Bonnierkoncernen under 2017, säger Tomas Franzén till DI, utan att nämnda några bolag på säljlistan.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.