Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Bonus för DN-anställda

Publicerad: 16 februari 2011, 15:50

DN inför för första gången­ bonus för personalen. Det beslöt styrelsen den 28 januari. Redan om ett år kan alla anställda få maximalt 1,5 månads­löner extra. Men då måste DN närma sig en kvarts miljard i rörelseresultat. Chefen Gunilla Herlitz kan få pengar redan i år.


Ämnen i artikeln:

Gunilla Herlitz

truetrue2020-02-01T16:49

Hans Arbman. Foto: Scanpix.

När Bonniers förre koncernchef Bengt Braun var styrelseordförande för DN under 1990-talet infördes vinstandelssystemet Mariex i form av en stiftelse. Tanken var att utfallet skulle förstärka de anställdas pensioner, ungefär som Handelsbankens framgångsrika Oktogonen.

Men kraven på avsättning var höga, det krävdes ungefär 14 procents rörelsemarginal för att personalen alls skulle få några pengar. Det har inte gjorts några avsättningar till Mariex sedan 1998.

Nu ersätts Mariex med ett nytt bonussystem med större chans till utfall. Det gäller från förra årsskiftet och kan ge pengar redan nästa år. ­Mariex förvaltas vidare, men tillförs inga nya pengar.

Den nya bonusen faller ut om DN redovisar ett rörelseresultat över 10 procent. Mellan 10 och 12 procent avsätts hälften av resultatet till personalbonus, inklusive sociala avgifter och pensionsavsättningar. Över 12 procent går 25 procent till bonuspotten. Maximalt utfall är 1,5 månadslöner.

DN gjorde 2010 ett rörelse­resultat på 143 miljoner vid en omsättning på 1 750 miljoner. Det blir en rörelsemarginal på 8,2 procent och skulle inte ge ett öre.

I år väntas DN omsätta 1,9 miljarder. För att personalen ska få bonus krävs alltså ett rörelseresultat över 190 miljoner.
– Vi är positiva till bonus, säger journalistklubbens ordförande Hans Arbman. Vi har diskuterat om den borde utgå lika för alla eller som nu procentuellt efter lön. Men bonus är ingen förhandlingsfråga, utan den införs ensidigt av ledningen.

DN:s chefredaktör och vd Gunilla Herlitz bekräftar bonussystemet. Hon har enligt Resumés källor redan en egen bonus förhandlad med styrelseordförande Jonas Bonnier. Den kan ge pengar redan i år för den resultatförbättring på nära en kvarts miljard som DN gjorde i fjol jämfört med 2009.
– Jag vill inte gå in på vilken bonus jag har, säger hon till Resumé.

Gunilla Herlitz har en grundlön på 240 000 kronor/månad. Hur stor hennes bonus blir framgår först när hennes deklaration blir ­offentlig nästa höst.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Ämnen i artikeln:

Gunilla Herlitz

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.