Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Börs-vd i taket kring DI-skriveri

Publicerad: 23 februari 2012, 08:47

Peter Fellman, chefredaktör DI: "En börs-vd får finns sig att få sitt namn publicerat oavsett om han eller hon är skyldig eller ej.

Foto: Pressbild.

Dagens Indyustri hängde ut en börs-vd med namn och bild, med rubriken ”Full börs-vd i slagsmål med vakt”. Det föll inte i god jord hos vd:n i fråga, Jan Folke. DI:s chefredaktör, Peter Fellman, anser att börs-vd:ar får räkna med att få namnet uthängt oavsett om man är skyldig eller ej. Han vill dock lägga in en brasklapp.


Ämnen i artikeln:

Peter FellmanNerikes AllehandaDagens Industri

DI beskriver hur allt började med en julkonsert i Conventum Arena i  Örebro i november förra året. Jan Folke, vd för börsnoterade Malmbergs  Elektriska, var där med ett 70-tal anställda.

Enligt DI, som i sin tur  refererar till Nerikes Allehanda, fick kvällen ett abrupt slut efter att  Jan Folke hamnat i bråk med ordningsvakter. Det hela slutade med polisanmälningar åt båda hållen, enligt DI.

Jan  Folke, som för närvarande befinner sig i Kina, är inte direkt  överförtjust över DI artikeln och kanske framförallt för att han inte ens  fått chansen att kommentera uppgifterna. Han har fört en del  mailkonversation kring det hela med DI:s chefredaktör Peter Fellman.

Hur ska du göra med DI?
– Jag måste få sova på saken.

Är du förbannad?
– Jag är för gammal för att bli förbannad, men jag är otroligt ledsen och besviken över hela händelsen, säger Jan Folke.

Han poängterar också att han varken står åtalad eller liknande:
–  Jag har anmält två vakter och de har i sin tur polisanmält mig. För mig  slutade kvällen på universitetssjukhuset i Örebro. Så det är en tråkig  historia, säger Jan Folke.

Han har bland annat reagerat starkt över rubriken Full börs-vd i slagsmål med vakt eftersom den indikerar att han skulle ha slagits:
–  Jag har aldrig slagits. Jag är 64 år och har rest över hela världen och  sedan sker något sådant här i Conventum i Sverige. Jag har aldrig varit  med om något liknande under hela min karriär, säger Jan Folke.

Hur tänker du agera?
–  När det gäller Nerikes Allehanda kan det inte bli på något annat sätt  än att jag gör en PO-anmälan. Men DI har jag inte riktigt bestämt kring  ännu. DI har ju också erbjudit mig att få ge min verison av händelsen,  säger Jan Folke.

DI:s chefredaktör Peter Fellman anser att man som  börs-vd får räkna med att få sitt namno och bild publicerat oavsett om man  är skyldig eller ej:
– En börs-vd är alltid offentlig i vår värld  och det spelar ingen roll om man är Ericssons vd Hans Vestberg eller Jan  Folke. Börs-vd:n har tyvärr inget privatliv, säger han.

Enligt honom  är förklaringen enkel. Den här typen av information är  marknadspåverkande och för in en risk i värderingen av aktien, säger  Peter Fellman.

Han är ändå, ångerfull över att DI gjorde en  rewrite rakt av från Nerikes Allehanda och heller inte lät Jan Folke  kommentera uppgifterna:
– Vi har erbjudit att träffa honom och låta honom få ge sin version, säger Peter Fellman.

Men det här hamnade på era PS-sidor. Det är inte så att ni tar materialet lite mer med en klackspark där?
–  Vi borde ha tagit mer allvarligt på det, men som sagt att vi nämner  hans namn får alla börs-vd:ar finna sig i oavsett om man är skyldig  eller ej, säger Peter Fellman.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.