Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Bötesras för TeliaSonera

Publicerad: 12 april 2013, 12:41

Dumpade priser och utestängning av konkurrenter. Så lyder Marknadsdomstolens utslag mot Telia angående bredbandsmarknaden och tillgång till bolagets fasta nät, vilket innebär att bolaget för böta 35 miljoner kronor. Bötessumman är ändå bara en västanfläkt mot vad tingsrätten tidigare har dömt att Telia ska betala – 144 miljoner kronor.


Ämnen i artikeln:

KonkurrensverketMarknadsdomstolenTeliaSonera

”Ett allvarligt brott och ett av de mest principiellt viktigt missbruksärenden som Konkurrensverket haft att hantera.”, skriver myndighetschefen Dan Sjöblom i en kommentar till utslaget.

Ärendet rör perioden 2000-2003, vilket präglades av teknikövergången från uppringt internet till så kallad adsl-bredband.

Konkurrensverket har stämt Telia och menar att ärendet är ett av de viktigaste principiella missbruksärenden som Sverige har haft sedan 1990-talet.

Marknadsdomstolens utslag på 35 miljoner kronor innebär ändå en kraftig lindring i förhållande till det tidigare utslaget i tingsrätten – då dömdes Telia att betala 144 miljoner kronor.

Marknadsdomstolen pekar på en rad brister i tingsrättens bedömning. Bland annat att det även har funnits möjlighet att få bredband via andra kanaler vid den tidpunkten, vilket innebär att TeliaSonera inte har varit fullt så dominerande som Konkurrensverket har hävdat.

Marknadsdomstolens utslag går inte att överklaga.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.