onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Bottenrekord för medieinvesteringarna – rasar med 800 miljoner i april

Publicerad: 7 maj 2020, 07:40

Medieinvesteringarna minskade med -49,6 procent i april, jämfört med samma period i fjol. Investeringsnivån är den lägsta för en april-månad sedan mätningarna startade.

Ämnen i artikeln:

MediebyråbarometernSveriges MediebyråerMediaMedierMedieinvesteringar

ART

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Nu börjar coronakrisen göra sig påmind i Mediebyråbarometern, som redovisar medieinvesteringarna förmedlade via Sveriges Mediebyråer. I kronor motsvarade nedgången, en halvering från föregående år, drygt 800 miljoner kronor bara i april. Hittills i år, ligger den negativa tillväxten för medieinvesteringarna på -22,3 procent.

Bortsett från kalendereffekt, som motsvarar cirka cirka 10–15 procent, minskade medieinvesteringarna hela 35–40 procent under månaden.

Inga mediekategorier kommer undan nedgången. Printkategorierna samlade minskade med -43 procent, digitala medieköp med -40 procent, tv tappade 55,6 procent, utomhus/trafikreklam 62,6 procent och radio backade med -41,4 procent. Att medieinvesteringarna för biokategorin var nästan totalt utraderade (-96,3 procent) ska ses i ljuser av stängda biografer till följd av corona. Hittills i år, är dagspress kväll den mediekategori som har haft det tuffast och med en samlad negativ tillväxt om -47,7 procent.

– En kombination av kraftigt minskad efterfrågan och sjunkande mediepriser får alltså dramatiska effekter – trots att mediekonsumtionen i många kanaler har ökat under krisen. Nästkommande månader kommer tydligare visa på omfattningen, men med största sannolikhet kommer investeringarna fortsätta att minska under en lång tid. Efter finanskrisen 2008/2009 sjönk medieinvesteringarna som mest med 18 procent, och det tog 1,5 år för marknaden att återhämta sig. Vi har en tuff tid framför oss och det gäller såväl publicister som byråer, säger Daniel Eriksson, styrelseordförande Sveriges Mediebyråer i en kommentar.

De två stora massmedierna utomhus/trafikreklam och tv faller kraftigare än övriga medier, men kanalerna påverkas av kalendereffekten med runt 15 procent. Netto faller därför tv med cirka 40 procent och utomhus/trafikreklam med 48 procent. För de flesta mediekategorier blev april 2020 den sämsta april-månaden sedan mätningarna påbörjades. 

– Den breda nedgången är något förvånande, då förväntan var att de digitala kanalerna skulle klara sig något bättre under en kris då många annonsörer väljer att jobba med performance snarare än breda räckviddskampanjer. Det har dock inte skett, utan de digitala kanalerna faller på bred front. Kommande månader kommer visa hur lång och djup denna kris kommer att bli – men prognosen är dyster, säger Jochum Forsell, senior partner, Hear Mediabyrå i en kommentar. 

 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev