måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Bra att han greps, synd att han dog

Publicerad: 20 oktober 2011, 13:10

Den libyske diktatorn är död, rapporterar flera medier. Stina Dabrowski är en av få svenska journalister som träffat Gaddafi. – Det är bra att han äntligen greps. Däremot tycker jag att det är synd att han dog, säger hon till Resume.se.


CS

Christian Ström


Flera medier rapporterar nu att den libyske diktatorn Gaddafi avlidit snart efter att han gripits. Stina Dabrowski träffade, som en av få svenska journalister, Gaddafi för en tv-intervju i 1990.
– Det är bra att han äntligen greps. Däremot tycker jag att det är synd att han dog. Jag hade gärna följt förhören och processen för att se om det hade varit möjligt för honom att se sanningen.

Stina Dabrowski intervjuade Gaddafi under två timmar.
– Det är ordentligt lång tid. Jag och de som var med i teamet vid intervjutillfället pratade om det efteråt. Vi kom fram till att han måste vara galen. Han var verkligen så konstig och det här var för 20 år sedan, säger hon och fortsätter:

– Jag trodde att han skulle försvinna snabbt. En så galen man kan inte leda ett land tänkte jag. Nu har han suttit i ytterligare 20 år och uppträtt märkligt ända fram till the bitter end.

– Han växlade väldigt fort. Han var stundtals ytterst frånvarande. När jag sa ”Förr var hade du stor makt i arabvärlden men nu lyssnar ingen, du är inte att räkna med längre” så brast han ut i skratt innan han svarade ”We´ll see”.

Hur kände du dig?
– Jag var jätterädd, verkligen jätterädd. Jag tror att jag gjorde samma misstag som de svenska journalister som nu sitter fängslade i Etiopien. Man tror att bara för att man är svensk så är man osårbar och inget kommer att hända. Nu tror jag i och för sig inte att de hade kunnat göra något men jag var väldigt rädd ändå. Trots att jag satt ned skakade mina knän.

Hur vågar man ställa tuffa frågor i sådan situation?
– I sådan intervju har man inget val. Man måste ställa tuffa frågor.

Vad tror du snurrade i hans huvud när han greps?
– Han kanske först och främst tänkte på vem det är som har förrått honom. Sedan lade han säkert skulden på någon annan.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev