Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Bra kreativa medielösningar som inte nådde ända fram

Publicerad: 12 februari 2013, 07:25


Sony Xperia V/Kanal 5Förutom vanliga reklamfilmer gjorde Sony ett samarbete med Kanal 5 där budskapet om den vattentäta mobiltelefonen integrerades i kanalens grafik och tvärtom. Programskyltar som påannonserade nästa program blev en del och interagerade med Sony Mobiles reklamfilmer. Det kompletterades med sponsringsskyltar där det det framgick tydligt att det handlade om en vattentålig mobiltelefon.

Panelens kommentar: EH: Snyggt exempel på hur man kan använda kanalgrafik och usp:en på produkten. Nu kanske man inte tappar mobilen så ofta i akvarium, men att få med att den är vattentät är snyggt.

AK: Den ökade definitivt uppmärksamhetsvärdet.

EH: Sedan att det var loggan för nästa program som gjorde att mobilen ramlade ned i vatten, det var inte så uppenbart och bidrog inte.

MR: Ett gott hantverk.

EH: Det är något annat än ett spotköp och det sticker ut.

MR: Hela grundtanken måste vara att genom ett kreativt medieval behöver du inte köpa lika mycket medier.

AK: Genom att förklara och integrera med omgivningen förhöjer man uppmärksamhetsvärdet.

Fotografiska/InstagramPå reklambyrån SWE bedriver man en idégenerator, kallad SWE Lab, för att ta fram nya generella idéer som nödvändigtvis inte behöver vara anpassade för byråns kunder. Instawalk var en sådan. Samla folk som har bildappen Instagram nedladdad i mobiltelefonerna på en plats i Stockholm. Promenera till Fotografiska och under promenaden tar deltagarna bilder som märks med #instawalkfotografiska. Framme vid Fotografiska projiceras bilderna inne på Fotografiska under ett vernissagemingel.

Fotografiska nappade direkt på idén. Museet använder nästan bara eventdriven pr. Under 2012 genomfördes två Instawalk och Fotografiska planerar att utveckla konceptet under 2013.

Panelens kommentar:AK: I dag känns det nästan som tjänstefel att inte använda mobilen i alla sammanhang.

EH: En bra koppling mellan Fotografiska och aktiviteten, även om aktiviteten var ”så här liten.”

AK: Man skulle kunna ha gjort det så mycket större. Det finns ju alla de här digitala ytorna längs Essingeleden och utanför museet. Då hade det blivit ett massmedium.

MR: Gav det mer än 3 400 bilder? Mer besök?

AK: Man har inte sett så många bra försök att använda Instagram så på så sätt är det intressant.

Klädbutiken Flash/MKlädbutiken Flash ville göra något helt nytt och inledde ett samarbete med Bonnier Tidskrifters M. Samarbetet inleddes med att chefredaktör Amelia Adamo poserade på M:s omslag i en av Flash volangblusar. Det fortsatte med advertorial i M med Flashs kläder. I kampanjen erbjöds de som handlade på Flash för 500 kronor tre nummer av M vilket gav en vinn-vinn-lösning.

Panelens kommentar: MR: Lite oväntat att använda redaktören direkt.

EH: Samarbeten mellan annonsörer och medier är inte nytt men snyggt gjort och mycket sälj.

AK: Här är det trovärdigt. Om Amelia sätter på sig blusen så tror du ändå att hon gillar den och kanske har den hemma i garderoben.

EH: Vi kan ta bort Amelia. Även om den var jäkligt smart och kommersiell så var det mest en bra paketering.

Försvarsmakten/AftonbladetFörsvarsmaktens övergripande tema i sina rekryteringskampanjer är ”Välkommen till vår verklighet”. En verklighet som kan handla om konflikter i andra länder eller översvämningar och stormar i Sverige. Kampanjen ska i första hand väcka de som har en vilja att göra insatser på riktigt och andra i hand förmå alla andra att reflektera över de som faktiskt gör det.

På Aftonbladet.se infördes banner­annonser som hänvisade med en pil till artikeln med huvudtexten ”Det där löser sig säkert”.

Områden/nyheter som skulle passa in definierades, samt vilka som inte skulle fungera tillsammans med annonsen. Under kampanjen rapporterade Aftonbladet varje morgon länkar kring nyheter där annonsen enligt riktlinjerna skulle passa in, och efter godkännande av Försvarsmakten, så publicerades annonsen.

Panelens kommentar: AK: Jag gillar det för insikten i målgruppen. Var drivkraften finns, var trösklarna finns och aktualiteten som är svår att skapa.

MR:Sedan är det för få kommersiella ­aktörer som funderar på hur man kan anpassa­ sitt budskap till den redaktionella miljön. Att man kanske inte ska ha samma annons i alla medier, utan variera efter tonalitet och tempo.

AK: Här förstärker man budskapet med den redaktionella miljön.

EH: Det är snyggt och enkelt.

Billy Andersson

Redaktör magasin

billy.andersson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.