Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Bråk hotar Bonniers SF-försäljning

Publicerad: 30 januari 2013, 08:02

Jeanette Bonnier och Jonas Bonnier

Foto: Andreas Elgstrand

Bonniers försäljning av SF Bio är inne i en fas där de tänkta köparna förbereder sina bud. Samtidigt ifrågasätts försäljningen av Jeanette Bonnier, den största ägaren, uppger källor till Dagens Industri.


Ämnen i artikeln:

SF BioJeanette BonnierJonas BonnierBonnier AB

Koncernchefen Jonas Bonniers försäljning av SF Bio faller inte alla i ägarfamiljen i smaken. Bonniers största enskilda ägare, Jeanette Bonnier med tio procent av aktierna är emot en försäljning.

– Det råder ett mäktigt och starkt motstånd bland Bonniers större ägare däribland den största, mot att sälja SF, säger en källa till Dagens Industri.

Anledningarna bakom att vissa i ägarfamiljen motsätter sig försäljningen ligger både på det känslomässiga och affärsmässiga planet. SF Bio har varit i Bonnierfamiljens ägo under en mycket lång tid och har varit en framgångssaga.

Enligt Dagens Industri ska också det ses som ett risktagande att sälja en lönsam verksamhet som genererar ett stabilt kassaflöde under en tid där stora delar av koncernen har det tufft ekonomiskt.

Enligt sajten Mergermarket ska det första konkreta budet lämnas in i dagarna. Priset beräknas till en drygt miljard kronor och trots bråket understryker Di:s källor att affären kommer att bli av.

Bland tänkbara budgivare finns riskkapitalbolagen Ratos, Nordic Capital och IK Investment samt danska mediekoncernen Egmont.

Bakom försäljningen av SF Bio ligger de misslyckande förvärven av Time 4 Media och The Parenting group under 2007. Affären på 1,3 miljarder kronor visade sig vara totalt feltajmad och Bonniers redan höga skuldsättning växte.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.