Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Bråk om Carnegie-boken

Publicerad: 4 mars 2014, 15:45

Bo Lundgren, Karolina Palutko Macéus.

Foto: (Tv). (Edaen/Wikimedia), (Th.). Dan Norrå/Conatum.

Den förra DI-journalisten Karolina Palutko Macéus kommer med sin Carnegie-bok under nästa vecka. Förre moderatledaren och tillika före detta Riksgäldschefen, Bo Lundgren, har gått i taket över titeln ”Det är jag som äger Carnegie”. – Jag förstår inte riktigt varför, säger hon.


Ämnen i artikeln:

RiksgäldenCarnegieBo LundgrenKarolina Palutko Macéus

Karolina Palutko Macéus har kartlagt händelserna som har gjort att  Riksgälden med Bo Lundgren i spetsen tog över investmentbanken Carnegie.  

Han ska bland annat ha fällt uttalandet. ”Det är jag som äger  banken” och det är också det uttalandet som bokens titel bygger på.

Karolina Palutko Macéus ställer sig frågande till varför Bo Lundgren har gått så hårt åt titeln. DI rapporterar bland annat att han anser sig vara felciterad.

–  Det är svenskans citat. Bo Lundgren hävdar att han aldrig har sagt så.  Men jag har intervjuat en person som stod bredvid Bo Lundgren när han  sade det, säger hon.

Vad säger svenskan?
– Jag har ingen aning, men jag har ju artiklarna att gå på, säger Karolina Palutko Macéus.

Carnegie-skandalen  ledde inte bara till att vd och styrelse byttes ut, utan också att  Finansinspektionen, FI, gav böter på 50 miljoner kronor.  

Karolina  Palutko Macéus har jobbat med boken i över ett år och intervjuat  hundratals personer.   

Hon menar att så gott som alla, utom just Bo  Lundgren och finansmarknadsminister Peter Norman har varit öppna, vilket  hon tror beror att det har hunnit gå ganska många år.

Varför är det så känsligt för just Bo Lundgren och Peter Norman?
– Jag vet inte, men det är en av de största bankskandalerna som vi har haft i Sverige.

Men det stämmer ändå. Riksgälden tog faktiskt över Carnegie?
–  Jag vet inte varför han absolut ville att jag skulle ta bort det från  bokens titel, men jag har inte låtit mig påverkas av Bo Lundgren, säger  Karolina Palutko Macéus.

Hon tycker att det är ytterst märkligt att  finansmarknadsminister Peter Norman inte har velat ställa upp på en  personlig intervju med tanke på hans centrala roll i händelseförloppet.

Vad ska du göra härnäst?
–  Just nu jobbar jag på ekonomi- och finansnyheterna på EFN ihop med min  gamle editionschef från DI, säger Karolina Palutko Macéus.

Boken lanseras i samband med ett event vid Tändstickspalatset?
– Det kände som ett bra ställe. Det var utanför dessa portar som Bo Lundgren stod när staten tog över banken.

Resumé har sökt Bo Lundgren.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.