Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Bråk om vad Reinfeldt sagt om Assange

Publicerad: 11 februari 2011, 14:52

Statsminister Fredrik Reinfeldt påstod i en TT-text att Julian Assange är åtalad. Kvällstidningarna publicerade, men ändrade texten när felet påpekades. Men på DN.se och i Aftonbladets nätarkiv ligger texten kvar. Nu anmäls uttalandet till KU.


Ämnen i artikeln:

WikipediaFredrik ReinfeldtJulian Assange

Julian Assange och Fredrik Reinfeldt. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX, Björn Elgstrand/Resumé.

Statsministern uttalade sig i tisdags för journalister i riksdagen och sade enligt TT bland annat:

– Man har till allmänt åtal instämt Julian Assange för anklagelser om våldtäkt.

Men något åtal har inte väckts, Wikileaksbossen är efterlyst för att höras som misstänkt. Först därefter kan ett eventuellt åtal väckas.

Nätverket Rättsäkerhetsorganisationen, som engagerat sig i fallet Assange, reagerade starkt:

– För det första ska statsministern inte uttala sig i ett enskilt ärende, säger nätverkets ordförande Johann Binninge. Men värst är väl att han inte är insatt i fakta, utan beskyller Assange för att redan vara åtalad.
Johann Binninge kontrollerade med TT och fick originaltexten. Därefter kontaktade han Aftonbladet och Expressen som publicerat TT-artikeln på sina sajter.

– Inom tre, fyra minuter hade båda ändrat texten och tagit bort Reinfeldts felaktiga påstående, säger han.

Nu har Johann Binninge även skickat uttalandet till Konstitutionsutskottet, KU, som normalt bara tar upp ärenden från riksdagsledamöter. Men KU har möjlighet att, även om det är ytterst sällsynt, ta upp inkomna ärenden från andra anmälare. Det är då utskottet som själva får avgöra om frågan ska behandlas.

– Jag vet att chanserna är små, säger Johann Binninge. Men jag tycker att det är så märkligt agerat. Därför har jag också lämnat statsministerns uttalande vidare till Julian Assanges advokater i London.

Resume.se har sökt de ansvariga utgivarna på Aftonbladet och Expressen, men ännu inte lyckats nå dem.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.