Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Brakförlust för Metro

Publicerad: 28 augusti 2018, 08:03

Ett kaosartat 2017 med vd-byten, nya ägare och missnöjda medarbetare fylls på med en årsredovisning i röda siffror.


Ämnen i artikeln:

BokslutMetroChristen Ager-HanssenMats Qviberg

Det blev ett rörigt och stökigt 2017 för gratistidningen Metro. Först köpte Mats Qviberg, delägare i Custos AB, Metro för 50 miljoner kronor och sedan sålde han sitt innehav i investmentbolaget Custos till Metros styrelseordförande Christen Ager-Hanssen för en krona några månader senare. Innan han lämnade över ägandeskapet tillförde Mats Qviberg dock ett aktieägartillskott på 50 miljoner kronor till Metro för att tidningen skulle ha råd att överleva.

Mats Qvibergs tid som medieägare kantades av tveksamma ingripanden. Bland annat lät han och Ager-Hanssen sig att intervjuas av den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag, vilket fick flera personer att lämna Metro.
– Jag gav mig in i det här projektet medveten om att det skulle väcka uppmärksamhet. Däremot var jag inte beredd på hur stort personfokus det skulle bli på mig, och det är varken bra för Öresund eller Metro, sa han till SvD i samband med försäljningen.

När Custos tog över ägandeskapet av Metro tillsatte man Staffan Erfors som ny chefredaktör. Han hade då tidigare haft rollen som chefredaktör för affärstidningen Realtid, också ägd av Custos. I samma veva fick tidigare chefredaktören Eric Ljunggren rollen som vice vd på tidningen. Sejouren blev kortvarig även för Staffan Erfors, som lämnade sin tjänst i början på december 2017.

Tidigare i år valde flera säljare att lämna Metro efter att ha upplevt dålig arbetsmiljö, bristande ledarskap och framtidsvision. På Metro Mode hade man i början av 2018 endast en säljare kvar i leden efter att några sagt upp sig och ett flertal sjukskrivit sig.

Mikael König lämnade rollen som koncernchef för Metros samtliga verksamheter efter en kortvarig sejour i början på 2018. Han hade då tidigare varit vd på Metro Nordic Sweden och Metro Tidnings AB. Ny vd blev Jonas Lundh och han säger till Resumé att han tyckte mediernas rapportering om tidningens turbulens var överdriven.

– Vi hade några avdelningar med turbulens och sen blåstes det upp till episka proportioner. Nu jobbar vi på och försöker utveckla bolaget med nya affärer, säger Jonas Lundh.

Hur skulle du beskriva första halvan av 2018?
– Man är aldrig nöjd, men många medarbetare har uträttat mycket mer än vad vi vågat hoppas på och det är en stor kampanda bland personalen. Vi har haft en Törnrosa-sömn de senaste åren med Kinnevik som ägare, men nu när vi har nya ägare med höga ambitioner har vi piggnat till.

Även om det är en svår tid för print, så ser Jonas Lundh att det är flera kunder som kommer tillbaka och att det därför är dumt att sluta satsa.

– Vi ser en väldigt bra trend i printen och våra nya ägare är glasklara att de vill satsa vidare på den.

Resumé har nu tagit del av Metros senaste bokslut som visar att det går fortsatt tungt för gratistidningen. Under 2017 visade man upp ett rörelseresultat på -61,5 miljoner kronor. 2016 låg rörelseresultatet på cirka -15 miljoner kronor.

Mellan 2016 och 2017 sjönk omsättningen från cirka 346 miljoner kronor till cirka 254 miljoner kronor. Rörelsemarginalen under 2017 skrivs till -24,1 procent.

Samtidigt var 2017 ett omställningsår för Metro, där Custos AB förvärvade moderbolaget Metro Nordic Sweden AB av Kinnevik Holding AB den 9 februari 2017, som i sin tur förvärvades av Custos AB:s dotterbolag Metro Media House AB i december 2017.

Metro Nordic Sweden AB innefattar titlar och digitala plattformar som metro.se, metrojobb.se och metromode.se samt Tidnings AB Metro som ger ut morgontidningen i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Alex Hartelius

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.