Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Brännpunkt missade politisk tillhörighet

Publicerad: 14 januari 2013, 11:34

Hans Vindeland

Foto: Tommie Fagerli

2011 lämnade Hans Vindeland Socialdemokraterna för Hill & Knowlton. I går gick han hårt åt Annie Lööfs krishantering på SvD Brännpunkt – utan s-märkning. – Det gick ganska fort, vi borde ha lagt till hans bakgrund, säger Carina Stensson, redaktör för SvD Opinion.


Det var i går som Hans Vindeland skrev på svd.se:s Brännpunkt under rubriken "Ett misstag av Lööf att bara ställa frågor. Här sågade Hill & Knowltons chef för Public Affairs centerledarens krishantering i ljuset av rapporteringen kring Centerpartiets utkast till nytt idéprogram.

Så här skrev Hans Vindeland bland annat i debattartikeln:

"För Centerpartiet är dock krisen nu ett faktum. Kriskommunikationens första budskap gick ut på hur Annie Lööf själv inte hade varit en del av arbetet med idéprogrammet utan att hon nu lyssnade in diskussionen och har stor respekt för interndemokratin. Först när medlemmar och lokala företrädare sagt sitt är det hennes roll att förhålla sig till inspelen och tillsammans med partistyrelsen utifrån detta lägga fram ett förslag på idéprogram. Men detta är ett misstag, att leda politiskt är inte att ställa öppna frågor.".

Hans Vindeland har en långtgående bakgrund inom Socialdemokraterna. Han har jobbat nära Mikael Damberg och haft uppdrag såväl i Stockholm som i Bryssel. 2011 lämnade han partiet för att bli account manager på Hill & Knowlton. I dag är han chef för Public Affairs-området. I gårdagens debattartikel nämns inget om hans bakgrund inom partiet.

– Vi känner till hans bakgrund och brukar ha med politisk tillhörighet. Jag vet inte hur lång tid tillbaka man behöver redovisa och i fall vi kommer att justera i efterhand, säger Carina Stensson, redaktör för SvD Opinion till Resumé.

Vad har ni för policy när det kommer till konsulter och deras bakgrund?
– Vår policy är att redovisa så mycket som möjligt beroende på hur mycket de vill ha kvar.

Hans Vindeland lämnade Socialdemokraterna 2011 och skriver debattartikeln i egenskap av pr-konsult och expert på krishantering. Är det inte problematiskt att hans tillhörighet inte står med?
– Det är mycket möjligt att det skulle stått med. I det här fallet har det gått ganska snabbt. Jag kände inte till att han lämnade partiet så sent som 2011. I andra artiklar som han har skrivit har hans bakgrund funnits med i hans byline. Vi borde ha dubbelkollat, säger Carina Stensson och fortsätter:

– Tidigare hade vi mer utrymme att presentera våra skribenter. I det här fallet borde vi frågat honom. Att vi inte tog med hans bakgrund handlar om att vi var tvungna att få ut artikeln som en topp på saften i går eftersom debatten kring Centerpartiets idéprogram är aktuell just nu. Vi publicerar 6-7 artiklar om dagen på svd.se. Med det sagt så ska artiklarna på ebben hålla samma kvalitet som i papperstidningen.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.