Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Branschens stöd till Pascalidou

Publicerad: 27 februari 2015, 06:34

Alexandra Pascalidou

Foto: Pressbild

Flera mediekollegor visar sitt stöd till Alexandra Pascalidou efter hatet som fått henne att lämna programledarjobbet i Ring P1. Kristdemokaterna hoppas fortfarande på förre journalisten Lars Adaktusson som partiledare och så jobbar Facebook för att förebygga självmord. Det är några av nyheterna i Morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

Ring P1TinderFörsäkringskassanApple WatchKristdemokraternaFacebookLars AdaktussonAlexandra PascalidouSkavlanAppleSveriges Radio

Branschens stöd till Pascalidou efter hatet
I ett blogginlägg berättade Alexandra Pascalidou om hoten och hatet som fått henne att lämna jobbet som programledare för Ring P1 i Sveriges Radio denna säsong. I ett uttalande under torsdagen meddelade SR:s programdirektör Björn Löfdahl att man inte gör någon skillnad mellan på om den som utsätts för hot är frilans eller fast anställda.

"Vi är som chefer och medarbetare förtvivlade och förbannade över de vidrigheter som riktas mot Alexandra Pascalidou som är programledare för Ring P1 och P1 Debatt. Det som uttrycks mot henne är fullständigt oacceptabelt", skrev Björn Löfdahl.

På Twitter utrycker flera i journalistkåren sitt stöd för Alexandra Pascalidou.  

"I fjol skrev @pascalidou om svenskhet på @ABDebatt. Jag hoppas du skriver ännu mer i framtiden.", skriver Aftonbladets chef för sociala medier Ehsan Fadakar.  

Dagens Arbetes publisher Helle Klein twittrar:  
"Hoppas innerligt att SR ger Alexandra Pascalidou allt stöd hon behöver. Vi är många som känner igen oss. Rasisters hat hotar demokratin."  

"Läser en del kommentarer om #pascalidou på hatsajterna och mår illa. Detta är inte yttrandefrihet, det är feghet satt i smutsigt system.", skriver Martin Jönsson biträdande programdirektör på Sveriges Radio.  

Johan Hilton, förlagschef på Atlas och tidigare medarbetare på Expressen Kultur skriver:
"Som @pascalidou s förläggare måste jag dock säga att jag är stum av beundran ens över att hon har orkat så länge. Hon är en hjälte."

Nästa gång Alexandra Pascalidou hörs i SR blir i P1 Debatt den 15 mars, på temat islamofobi och rasism.

Kanye West vägrar bli intervjuad av Skavlan
Rappartisen Kanye West medverkar i kväll i SVT:s "Skavlan" i morgon, men han nobbade frågan om att intervjuas av programledaren Fredrik Skavlan.
– Vi hade förhoppningar om en intervju också, men Kanye West ger inga intervjuer alls under sitt Europa-besök, säger en av Skavlans medarbetare till Expressen.

Adaktusson åter aktuell som KD-kandidat
Enligt uppgifter till SVT  inväntar Kristdemokraternas valberedning ett nytt besked från Lars Adaktusson. EU-parlamentarikern och den tidigare journalisten meddelade tidigare att han inte står till förfogande som ny partiledare. Enligt SVT har valberedningen vid ett flertal tillfällen vädjat till Adaktusson för att få honom att ställa upp. På måndag frågas kandidaterna frågas ut, innan dess måste Lars Adaktusson bestämma sig.

Datum för Apple Watch klart
Apple tillkännagav i går att de kommer arrangera ett event den 9 mars. Alla experter tror sig att det kommer att handla om Apple Watch, som kommer ut på marknaden i april, det skriver Wall Street Journal. Klockan presenterades första gången i september i samma veva som lanseringen av de senaste iPhone-modellerna och betaltjänsten Apple Pay.

F-kassechef döms efter jakt på källa
Södertörns tingsrätt har dömt en chef på Försäkringskassan för att ha efterforskat en källa som lämnat uppgifter till tidningen Expressen. Under ett inspelat möte hörs chefen vid flera tillfällen fråga vem det är som har "läckt" till tidningen. Detta trots att andra mötesdeltagare säger att han inte borde ställa den frågan. Nu döms han för brott mot yttrandefrihetsgrundlagen och tvingas böta 30 000 kronor.

Så ska Facebook förebygga självmord
Nu kan hälften av USA:s alla Facebook-användare rapportera inlägg på sajten som "suicidalt innehåll", skriver The Huffington post.  Användaren markerar för Facebook att innehållet kan vara ett rop på hjälp och får sedan alternativen att kontakta personen själv, ta hjälp av en gemensam vän eller komma i kontakt med jourlinjen Lifeline. Sedan kan personen i potentiell fara välja mellan att "prata med någon" eller "få tips och stöd". Initiativet görs tillsammans med flera organisationer som jobbar med självmordsprevention.

Husdjur får eget Tinder
Succédejtingappen Tinder, där användarna kan svepa för att avgöra om slumpmässiga ansikten som dyker upp är attraktiva eller inte, har fått oväntad konkurrens. Genom tjänsten "Cute or not" kan man vänster- eller högersvepa husdjur för att slå fast om dessa är söta eller inte, skriver sajten Engadget.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.