Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Branschprofilerna bland kvinnorna som hyllas på kvinnodagen

Publicerad: 8 mars 2017, 06:44

Amanda Schulman och Hannah Widell, Anna Wikland och Christina Saliba.

Flera bekanta namn lyfts fram på listor över framgångsrika kvinnor, Ungerns regering attackerar Aftonbladet och Instagram börjar med geostickers. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Branschprofilerna bland kvinnorna som hyllas på kvinnodagen
Varje år utser Expressen "Årets Kvinnor" på internationella kvinnodagen. På årets lista hamnar flera branschbekanta namn. Bland annat Hannah Widell och Amanda Schulman som driver Perfect Day (plats 28), programledaren, författaren och mångsysslaren Lina Thomsgård (plats 51), Babba Canales (Christina Saliba vd på Mindmakers (91) och Sofia Olsson Olsén, publisher på Aftonbladet på plats 93.

Veckans Affärer presenterar i dag listan Näringslivets 125 mäktigaste kvinnor. Även här finns en antal kvinnor från media- och kommunikationsvärlden. Bland annat Google-chefen Anna Wikland, Fritidsresors tidigare kommunikationsdirektör Lottie Knutson och Cristina Stenbeck.

Ungerns regering kritiserar Aftonbladets granskning
Aftonbladet skrev i söndags om flyktingars svåra situation i Europa, och återgett historier där flyktingar vittnar om misshandel av den ungerska polisen. Nu har landets inrikesministerium reagerat på den svenska tidningens rapportering. I ett uttalande hävdar de att Aftonbladet på "ett känslomässigt sätt artikulerar obefogade rykten".
"Ingenting hindrar artikelns författare Staffan Lindberg att göra faktabaserade rapporter på olika platser i Ungern. Han har inte gjort det, och det var upp till honom." skrev de vidare.
Efter att ha gått igenom Aftonbladets samlade rapportering valde Ungerns ambassad i Sverige att mjuka upp kritiken något.
– Att vi fick en så kraftig reaktion från den ungerska regeringen antyder att vi träffat på en öm punkt i en viktig fråga. Det är precis det bra journalistik ska göra. Aftonbladet står bakom reportagen till hundra procent och jag är stolt över det viktiga arbete Staffan och Andreas har gjort, säger Martin Schori, utrikesredaktör på Aftonbladet till den egna tidningen.

Instagram fortsätter härma Snap – får geostickers
Facebooks skamlösa plankande av Snapchats olika funktioner fortsätter. Nu får fotoappen Instagram geofilter som funnits länge hos konkurrenten. Än så länge finns bara geostickers för två städer, nämligen Jakarta och New York, men fler är sannolikt på gång, rapporterar Techcrunch.

Snaps börsentré luktar fiasko
Efter en ökning på 44 procent i samband med introduktionen har Snap Inc fallit på New York-börsen under veckan. På tisdagen rasade aktien med 12 procent.
"Det ser inte ut att bli den allra snyggaste börsnoteringen i världshistorien. Snarare ser Snapchats entré på börsen ut att bli ett riktigt stort fiasko" skriver SvD.

Facebook anmälde BBC efter granskning
BBC har granskat förekomsten av barnpornografiskt material på Facebook, samt deras benägenhet att ta bort bilder som blir anmälda. Av100 anmälda bilder blev 82 kvar på det sociala nätverket. När BBC mejlade några av de bilderna till Facebook inför en intervju om saken svarade Facebook med att anmäla BBC. Därefter avbokade man intervjun.

Trumps tweets drabbade Astra Zeneca
Donald Trumps tweets fortsätter att påverka näringslivet. Igår twittrade presidenten att han "arbetar på ett nytt system för att öka konkurrensen på läkemedelsmarknaden". Det fick flera bolag i sektorn att falla på börsen. Bland annat Astra Zeneca som föll med 1,3 procent på Stockholmsbörsen, rapporterar DI.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.