Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Branschprofilerna som tar plats på Rättviseförmedlingens lista

Publicerad: 9 oktober 2015, 12:17

Sofia Embrén, Patrik Lundberg och ALexandra Pascalidou.

Journalisterna Alexandra Pascalidou och Patrik Lundberg. Det är några av de branschprofiler som finns på Rättviseförmedlingens lista över personer som borde sitta i styrelser och insynsråd. Och – dessutom tipsar Rättviseförmedlingen om sin egen vd Sofia Embrén.


Ämnen i artikeln:

RättviseförmedlingenAlexandra PascalidouSeher YilmazSofia Embrén

Det var i våras som Rättviseförmedlingen fick uppdraget att hjälpa Kulturdepartementet att bredda sitt nätverk. Resultatet – en lista med 334 namn – är nu färdigställd.

34 av personerna på listan jobbar inom medie- och kommunikationsbranschen.

För att ta fram listan har Rättviseförmedlingen samlat in tips på personer via efterlysningar i sociala medier. Sedan har alla namn på tips som inkommit fått plats på listan, efter att de själva godkänt att de vill vara med. Tanken med den är att bredda perspektivet i och med att Kulturdepartementet själva ansåg att de personer som finns i deras nätverk hade en snarlik bakgrund. Kandidaterna på listan kan bli aktuella för uppdrag.

Hur kommer det sig att er egen vd är med på den här listan?
– För att hon kom in som ett tips via sociala medier. Vårt uppdrag var inte att gallra utan att ta fram kompetenta personer. I och med att hon har en lång bakgrund inom media var det en självklarhet att ha henne på listan. Det finns ingen anledning att ta bort en kompetent person, säger Seher Yilmaz, ordförande i Rättviseförmedlingen.

Hon säger att de lagt extremt mycket tid på att ta fram listan.
– Vi har haft sommaren på oss men har lagt extremt mycket tid på det. Det tar mycket tid att ta kontakt med människor.

Ser du inget problem med att er egen vd är med på listan?
– Eftersom att det inte är vårt uppdrag att göra urvalet – utan regeringskansliets – och att hon dessutom blev tipsad om, tycker jag inte att det är något problem.

Rani Kasapi, som finns med på listan, blev under gårdagens regeringssammanträde utsedd till ny ledamot i en Riksantikvariatämbetet insynsråd.

Här är branschnamnen:

ALEXANDER DOMINICI, STOCKHOLM
Journalist med styrelserfarenhet. Jobbar som producent och redaktör på Kulturhuset Stadsteatern med Forum/Debatt.

ALEXANDRA PASCALIDOU, STOCKHOLM
Journalist, programledare, författare, föreläsare, moderator och människorättsaktivist som arbetat med tv både i Sverige och Grekland och radio framförallt på Sveriges Radio. Skriver kolumner och föreläser om bl.a. mångfald i media, demokrati och rättvisefrågor och jämställdhet och kulturkompetens, samt representerade Sverige i Europarådet's kampanj "All different – All equal" och har suttit i styrelsen för BRIS, Terrafem och stiftelsen Läxhjälpen.

ANNA DUBRA, STOCKHOLM & BERLIN
Masterexamen i konstvetenskap, skribent, webbredaktör och redaktionsmedlem på Kulturtidskriften Hjärnstorm. God kunskap och infallsvinklar på bildkonstområdet, med specialkompetens inom fotografi, samtida konst och feministisk konst.

ARAIA GHIRMAI SEBHATU
Skribent, kulturvetare, konstvetare och jurist.

BANA BISRAT, STOCKHOLM
Arbetar på PR-byrån Great Beyond och engagerad i samhällsfrågor bland annat via organisationen Megafonen som organiserar unga förortsbor i Stockholm för social rättvisa och Street Gäris ett nätverk för tjejer som arbetar för syster- och mentorskap genom inspiration och kompetensutbyte. Varit med och organiserat en mängd demonstrationer och kampanjer bland annat Alby är inte till salu.

DANJEL NAM, SOLNA
Journalist som arbetat både som frilanskribent och radio- och TV-producent (Bang, Arena, SVT, UR, P1 & P3 bl.a.). Pedagog i berättande på Fanzingo i Alby och jobbar med berättande i både dokumentär och personlig form, samt med kulturanalys kring feminism och antirasism.

DAVID SILVA, STOCKHOLM
Musikjournalist i radio och tv sedan snart 20år som gjort program om och med de flesta genrer på P3, P4, P2 och SVT (bl.a. Duellen i P2, Fester fortsätter i P3 och Popcirkus i SVT). Jobbar även som kompositör och musikproducent med bland annat Radioapan och Robhttp://rattviseformedlingen.se/wp-admin/ert Johnson and Punchdrunks.

ELIN HÄGGBERG, ÖREBRO
Radioproducent, designer och medie- och kommunikationsvetare. Har stort musik- och teknikintresse samt drivande i Radio Campus i Örebro och på musikbloggen equalizer.se.

ELIN SANDSTRÖM LUNDH, STOCKHOLM
VD för produktionsbolaget Anagram Pocket och har en kandidatexamen i genusvetenskap. Har skrivit boken "Vi är misfits – queerfeministisk aktivism och anarkistiska visioner".

EMELIE BERGBOHM
Fri kulturproducent och PR-strateg inom samtida scenkonst och kultur. Verkar för att skapa gränsöverskridande samarbeten mellan fria aktörer, institutioner och myndigheter både nationellt och internationellt.

FRIDA LUNDH, SEGELTORP
Arbetar på Schibsted, tidigare som CEO för webbtraffic och sales, och har kunskap inom mediaindustri, teknik och sälj. Sitter också i styrelsen för IAB och hitta.se och har kunskaper om och intresserar sig för medieindustrins digitalisering.

IDJI MACIEL, STOCKHOLM
Journalist och social entreprenör som arbetar som producent, reporter, projektledare och föreläsare inom radio, dokumentärfilm och tv. Arbetar just nu på Karlavagnen i P4 samt med Sexpodden för RFSU.

JENNIE BANK, STOCKHOLM
Kommunikatör med intresse för kultur/ideella sektorn/miljöfrågor som nu arbetar på ideella organisationen Sweden Green Building Council. Ideellt engagerad i mediegruppen för Föreningen HEM som arbetar för EU-migranters rättigheter.

JOHAN PALME, KISTA
Verksamhetssamordnare CinemAfrica, Journalist från Umeå Universitet, musikstudier vid Stockholms Universitet

JONAS FRANKSSON, STOCKHOLM
Skådespelare och journalist, samt styrelseledamot och politisk talesperson för STIL. Driver projektet medborgargolv.se och har egen funktionsvariationserfarenhet.

KARIN EKBERG, STOCKHOLM
Filmare, journalist och kommunikatör som suttit i styrelser för bland annat Wift Sverige, Oberoende Filmares Förbund, PMS-förbundet och Röda korset. Har jobbat med jämställdhetsprojekt genom Filmbasen och har forskningsprojekt på gång med Akademin Valand och Centrum för kultur och hälsa. Jobbar också med utbytesprojekt i Kina och Georgien.

KATARINA FRANCK, ÖSTERSUND
Konstnär, vetenskapsjournalist och neuropsykolog.

KATIA WAGNER, LUND
Frilansjournalist, författare och föreläsare som bland annat skrivit sakprosa om ensamkommande flyktingbarn med särskilt fokus på försvinnanden och brister i mottagandet.

KRISTINA ÅBERG, STOCKHOLM
Vd på produktionsbolaget Atmo (som hon också grundat tillsammans med bla Tarik Saleh och Erik Gandini). Mellan 2010 och 2012 var hon ordförande för filmsektionen hos TV & Filmproducenterna, innehar bland annat styrelseexamen från Michael Berglund och är i grunden journalist med arbetserfarenhet från stora delar var världen.

LINA ROSENGREN, STOCKHOLM
Journalist som för tillfället skriver om IT och teknik men har en fil kand i statsvetenskap. Hon jobbar även som manusförfattare och regisserar kortfilm samt har goda kunskaper om Latinamerika.

MADELEINE BENGTSSON, UPPSALA
Kulturskribent, journalist och chefredaktör på Tidskriften Libertas. Har styrelsevana och sitter nu i Uppsala Kulturnämnd.

MALIN NORD, STOCKHOLM
Verksam som journalist och författare. Debuterade 2012 på Albert Bonniers förlag med romanen Stilla havet. Skriver för närvarande om samisk litteratur utifrån tema gränsdragningar i Norden

MONA MASRI, MALMÖ
Kulturjournalist och programledare i P1, tidigare Dagens Nyheter och P3. Sitter även i styrelsen för Publicistklubben Södra.

NATHAN HAMELBERG, STOCKHOLM
Skribent och aktivist, medgrundare av den antirasistiska föreningen Mellanförskapet och initiativtagare till Hip Hopstudiescirkeln Each One Teach One samt flitig föreläsare på konst-, reklam- och kommunikationsutbildningar

PATRICIA PALMA MIRANDA, BOTKYRKA
journalist bosatt i Fittja, driver Orten i Fokus med ambition att påverka mediebilden av "förorten".

PATRIK LUNDBERG, MALMÖ
Journalist och författare som belyst den socialt accepterade rasismen mot personer med asiatiskt ursprung (i Sverige). Belyser även den växande klyftan mellan storstad och landsbygd.

SARA ABDOLLAHI, STOCKHOLM
Chefredaktör för tidskriften författaren. Litteraturkritiker och skribent som startat och driver plattformen "Kultwatch" (en plattform för kulturanalys och kulturdebatt med en blick som är avkoloniserad, klassmedveten och feministisk).

SENAIT TESFAI, STOCKHOLM
Kommunikatör som har jobbat inom PR och marknadsföring samt som nyhetsreporter, webbredaktör och researcher. Har engagerat sig i Femtastic, Equalizer, Fatta och ska påbörja popkollos musikproducentutbildning.

SOFIA EMBRÉN, STOCKHOLM
Vd på Rättviseförmedlingen med drygt tjugo års erfarenhet av arbete i svensk mediebransch på olika positioner och i olika organisationer (programchef för ZTV (MTG) och informationsansvarig och projektledare på produktionsbolaget Jarowskij). Är utbildad personalvetare med inriktning beteendevetenskap och organisationssociologi med stort intresse för samhällsutveckling, demokrati- och framtidsfrågor.

TANVIR MANSUR, STOCKHOLM
Opinionsbildare och frilansskribent som har suttit i Saco Studentråds styrelse, jobbat för branschorganisationen Dataspelsbranschen och arbetar nu för ABF Stockholm. Kunnig inom jämställdhet, mångfald, civilsamhälle, spelindustrin, högskolepolitik och folkbildning.

TED ANDREASSON, UMEÅ
Journalist vid Västerbottens-Kuriren, Sociologi-och Medie- och kommunikationsstudent..

VALERIE KYEYUNE BACKSTRÖM, STOCKHOLM
Kulturskribent ibland annat Nöjesguiden och Expressen och en av grundarna till den separatistiska plattformen Rummets.se.

ZANYAR ADAMI, STOCKHOLM
Filmare, regissör och grundare av tidningen Gringo (för vilken han fick Stora Journalistpriset 2005). Har suttit i styrelsen för Framtidens Kultur i 6 år.

ÅSA JULIN, STOCKHOLM
Många års erfarenhet som programledare på TV4, mångårig reporter på SR, producent för tio Sommar i P1. Nu frilansande journalist och moderator med inriktning på samhälls- och ekonomibevakning och stort intresse för framtiden inom sociala medier.

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.