Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Bratt: ”Säpo-chefen ser väl över sitt liv”

Publicerad: 28 april 2014, 10:10

Peter Bratt.

Foto: SVT. Makten och sanningen 2007.

Säpos tidigare chef för kontraspionage, Olof Frånstedt, gick idag ut på DN Debatt och menade att journalisterna Jan Guillou och Peter Bratt borde få resning i IB-affären – båda dömdes till fängelse. – Olof Palme och Carl Lidbom gjorde allt för att göra IB-avslöjandet till ett brottsmål, men om vi hade fått ett tryckfrihetsmål i stället hade vi blivit frikända utan tvekan, säger Peter Bratt.


”Alla länder har en militär underrättelsetjänst. Att Sverige också hade  det var ingen överraskande nyhet i sig. Det upprörande var att IB också  ägnade sig åt bevakning och registrering av tiotusentals svenskar. Detta  hamnade tyvärr i skymundan när IB:s verksamhet avslöjades 1973 av Peter  Bratt och Jan Guillou.”

Det skriver den tidigare chefen för Säpos kontraspionage, Olof Frånstedt, idag på DN Debatt.

Jan  Guillou och Peter Bratt kom med sitt IB-avslöjade för drygt 40 år –  Peter Bratt dömdes senare till ett års fängelse, detsamma för uppgiftslämnaren  Håkan Isacson, medan Jan Guillou överklagade till hovrätten och fick  straffet sänkt till tio månader.

– Han är 80 år gammal och håller väl  på att se över sitt liv och vad han hade kunnat göra annorlunda. Då kan  man kosta på sig ett bokslut och förklara att det var helt åt helvete,  säger Peter Bratt.

Han berättar också hur grundlagsexperten Erik Holmberg gick till journalisternas försvar i en artikel på DN Kultur år 1998.
– Han menade att det hela var ett skändligt inslag i rättsprocessen, säger Peter Bratt.

Den stora frågan handlade om huruvida Peter Bratt och Jan Guillou verkligen åstadkom skada för rikets säkerhet.

–  Vi gjorde inte det, utan det var något som dåvarande ÖB Stig Synnergren  hittade på. Han höjde beskrivningen till ”Synnerliga men”, vilket är  ungefär det värsta som man kan göra och lika allvarligt som om du skulle  stjäla ritningarna till Bodens fästning, säger Peter Bratt.

Han  menar att han och Jan Guillou bara kom med information om operationerna i  Finland, att FRA knäckt hemliga koder och IB:s existens.

Det vill säga ingen publicering som äventyrade rikets säkerhet, enligt Peter Bratt.
–  Spioneri är ju allvarliga saker, Jag har själv varit värnpliktig officer, löjtnant, i militären och jag  sade att jag med glädje skulle gå ut och göra min plikt om Sverige blev  anfallet av Ryssland. Så varför skulle jag vilja äventyra rikets säkerhet, säger han.

Hur ser du egentligen på att Olof Frånstedt nu går ut till ert försvar?
–  Jag har tyckt så här i alla år. Säpos dåvarande operative chef var ju  vår huvudfiende och nu säger han också att ÖB gick för långt. Det är klart att det är lite lustigt, men jag har ju ingen  aning om vad det får för effekt, säger Peter Bratt.

Han menar att  regeringen har möjlighet att undanröja en dom utan att behöva gå via  hovrätten, men det krävs en större allmän opinion i  frågan för att det ska bli verklighet, resonerar Peter Bratt.

– Det enda stöd vi hade var ju intelligentian, men en vanlig  arbetare trodde ju på Olof Palme. Så det väcktes ingen opinion för vår  sak, säger Peter Bratt.

Han nämner också att Folket i Bild, FiB, var en  liten vänstertidning där mycket av jobbet gick ut på att göra saker där uppgifterna hela tiden gick att kontrollera.

– Jag hade aldrig  avslöjat namnen på de lägre befattningshavarna i IB-affären om jag hade jobbat på DN eller på TV. IB var en osynlig  organisation som Gunnar Sträng finansierade genom att ta delar från  posten övrigt hos de andra myndigheterna, säger Peter Bratt.

Olof Frånstedts debattartikel avslutas med:
”Det  avslöjande av IB som Peter Bratt och Jan Guillou publicerade 1973 sköt  vid sidan av målet…Den beskrivning av men och den bedömning och de  slutsatser som ÖB Stig Synnergren anförde om skador för riket och  försvaret håller inte för en närmare granskning. Därmed borde domen  undanröjas.

IB bildades 1965 och var underställt Försvarsstaben.  Uppgifterna var dels militär underrättelsetjänst, dels inrikes  åsiktsregistrering och då framförallt en kartläggning av kommunister.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.