Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Breakit-artikel om bitcoin sprids över hela världen

Publicerad: 21 december 2017, 10:19

Breakits artikel om Bitcoin.com-grundaren Emil Oldenburg rewritas och sprids över hela världen. Vissa tidningar menar även att den kan ha bidragit till att kryptovalutan sjönk i värde.


Ämnen i artikeln:

Jon Mauno PetterssonBitcoinBreakit

Det senaste halvåret har det rått något av en bitcoinbonanza världen över. Kryptovalutans värde har under året ökat med omkring 500 procent och nådde den 12 december en toppnotering på 17 531 dollar.

Kryptovalutan och tekniken bakom den, blockchain, är enormt snårig och många letar därför vettgirigt efter all information de kan komma över. Läsfest för de medier som specialiserat sig på valutan det vill säga.

En av de artiklar som de senaste dagarna fått enorm spridning, och av vissa kopplas ihop med ett fall i bitcoin-kursen, kommer från svenska techsajten Breakit. Tidningens nyhetschef Jon Mauno Pettersson åkte till Tokyo och letade rätt på den anonyme svensken Emil Oldenburg som ligger bakom en av världens största bitcoinsajter – bitcoin.com.

Oldenburg spår i artikeln en krasch för bitcoinkursen och berättar att han istället gått över till bitcoin cash. Jon Maunu Pettersson tror att faktorn att en insatt person spår en krasch är en av anledningarna till varför artikeln rewritats av tidningar som Forbes, the Observer, GQ India och Sydney Morning Herald.

– Självklart talar Emil Oldenburg i eget intresse men när någon insatt går ut så hårt så har det ett nyhetsvärde för många. Det är många som är nyfikna på vilken av kryptovalutorna som ska rusa likt bitcoin, berättar han.

Redaktionen på Breakit förstod själva att artikeln hade potential att gå riktigt bra men valde på grund av resursbrist att inte skriva en engelsk version av den. Internationellt tog den fart efter att engelskspråkiga Nordic Business Insider rewritat den. I allmänhet råder det just nu högt läsarintresse kring bitcoinnyheterna på Breakits sajt.

– I princip allt vi skriver om bitcoin intresserar. Med en sån här artikel där vi hittat en svensk doldis i Tokyo som står bakom en stor bitcoinsajt och som dessutom fått enormt genomslag blir det så klart extra roligt för mig som journalist, berättar Jon Mauno Pettersson.

Det är som tidigare nämnt enorma trösklar för att förstå sig på kryptovalutornas kurser och tekniken bakom dem. Enligt Mauno Persson har redaktionen läst på ordentligt men försöker också lära sig längs vägen.

– Det finns fortfarande inget facit på vad som påverkar kursen och varför den svänger så mycket. Det är väldigt många faktorer som spelar in. Vi försöker lära oss av de vi intervjuar och se till att läsa på inför varje artikel vi skriver. Det är en enormt snårig djungel, berättar han.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.