Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Breakit och Kvartal annonserar valsamarbete

Publicerad: 16 augusti 2018, 07:19

Fr. v: Jon Mauno Pettersson (Breakit), Jörgen Huitfeldt (Kvartal), Paulina Neuding (Kvartal) och Stefan Lundell (Breakit).

Foto: Jonas De Lange

Breakit och Kvartal kommer tillsammans att leverera dagliga valanalyser i både podd- och textformat.


Ämnen i artikeln:

Stefan LundellKvartalJörgen HuitfeldtBreakitPaulina Neuding

Med drygt tre veckor kvar till valdagen är det inte bara partiernas kampanjavdelningar som har bråda dagar, även mediehusens bevakning av den politiska scenen blir allt intensivare.

Två sajter som från varsitt håll utmanat de etablerade mediehusen de senaste åren är techsajten Breakit och den djuplodande samhällssajten Kvartal. Nu meddelar de två uppstickarna att man gör gemensam sak veckorna inför valet. Samarbetet kommer att ta sig uttryck i dagliga analyser och poddar där medarbetare från de två olika redaktionerna kommer att medverka.

– Kvartal och Breakit har mycket gemensamt och det är inte mer än rätt att vi gör gemensam sak mot de stora jättarna. Jag är imponerad över den resa de gjort och de gamla medierna som bevakar politik får se upp så de inte blir frånsprugna av Kvartal på lite sikt, säger Breakits redaktionschef Stefan Lundell.

– Breakit har imponerat på mig sedan starten, bland annat med sitt stora gräv om cykelbudens arbetsvillkor. Som uppstickare går man in med en särskild energi – vi vill båda visa att man kan göra riktigt bra saker med små medel och utmana de traditionella mediehusen. Där är Breakit och Kvartal väldigt lika, säger Kvartals chefredaktör Paulina Neuding till Resumé.

Från Kvartals håll kommer skribenter som Olle Wästberg, Marika Lindgren Åsbrink, Anders Jonsson och Ola Wong att leverera dagliga analyser av den politiska scenen medan Breakit kommer analysera politiken från ett ekonomiskt perspektiv. Poddarna kommer att ledas av Kvartals Jörgen Huitfeldt och gästas av bland annat Daniel Suhonen från tankesmedjan Katalys, Expressens kulturchef Karin Olsson, Folkbladets chefredaktör Widar Andersson och Göteborgs-Postens politiska chefredaktör Alice Teodorescu. De två första veckorna publiceras tre till fyra poddavsnitt i veckan innan man under sista veckan inför valet ökar tempot och släpper en podd varje dag.

Flera av Breakits medarbetare har tidigare arbetat på Dagens Industri innan de valde att bryta sig loss och starta sin egen sajt. Från början låg Breakits fokus på tech- och startupscenen men den senaste tiden har sajten kommit att bredda sitt bevakningsområde.

– Det är ett arbete som skett gradvis och vår ambition är att på sikt bli Sveriges piggaste och rappaste näringslivssajt. Det är en utmaning att inte bli för bred för att inte tappa våra kärnläsare men digitaliseringen är något som påverkar hela näringslivet, säger Stefan Lundell och fortsätter:

– På Breakit är vi väldigt nyhetsdrivna och kommer säkert hugga på saker som dyker upp i podden för att sen lägga vår Breakit-vinkel på det hela.

På Kvartal kommer läsare kunna följa en valkalender där det varje dag kommer dyka upp analyser, poddar och allmän valbevakning. Luckorna kommer att öppnas klockan 13 varje dag.

– Precis som Kvartal är Breakit en uppstickare i mediebranschen, och vi drivs båda av en stark vilja att bevisa oss och en stor lyhördhet inför publiken, säger Paulina Neuding.

– Förhoppningen är att detta bara är början på ett längre redaktionellt samarbete. Det här kommer att bli ett historiskt viktigt val och då är det självklart att vi lägger mycket kraft på att bevaka det, säger Stefan Lundell.

LÄS MER: Helgintervjun med Jörgen Huitfeldt "Journalistiken ska inte uppfostra sin publik"

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.