Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Breakit-reportrarna skriver bok om det svenska techundret

Publicerad: 19 september 2017, 11:53

Jon Mauno Pettersson och Erik Wisterberg.

Foto: Sara Lindmark/Breakit

Breakits Jon Mauno Pettersson och Erik Wisterberg ska skriva den definitiva storyn om de svenska techentreprenörerna.


Ämnen i artikeln:

Jon Mauno PetterssonSpotifyNatur & KulturBreakitKlarnaSkype

Daniel Ek, Sebastian Siemiatkowski, Markus "Notch" Persson, Niklas Zennström...listan över svenskarna som byggt digitala miljardföretag de senaste åren växer. Men ingen har gett sig på att ta ett samlat grepp kring det svenska techundret förrän nu. Breakit reportern Erik Wisterberg och nyhetschefen Jon Mauno Pettersson har kritat på ett kontrakt med förlaget Natur & Kultur om att skriva en bok saken.
– För mig är det obegripligt att ingen redan har skrivit den här boken. Det finns massvis med böcker om mossiga gamla näringslivsgubbar. Men historierna om Sveriges nya stjärnentreprenörer är mer eller mindre oberättade, säger Erik Wisterberg i en kommentar.

På Breakit bevakar de dagligen vad som händer i branschen. Men att berätta en större sammanhållen historia blir en ny uppgift.
– Målet är att porträttera de mest intressanta entreprenörerna och skriva det definitiva dokumentet över Sveriges nya näringsliv. Vårt största problem just nu är att bestämma vilka historier som platsar i boken, säger Jon Mauno Pettersson.

Erik Wisterberg har en bakgrund på Dagens Media medan Jon Mauno Pettersson var med och startade Breakit för drygt två år sedan. Redaktör för boken på Natur & Kultur är Anton Gustavsson, som har ett förflutet som chefredaktör för magasinet Novell.

Hur drar ni gränsen för vad som kommer med och väljs bort till boken?
– Det blir en svår avvägning. Men grundtanken är att personerna ska ha byggt eller är på väg att bygga ett miljardbolag. Vi kommer att prioritera de mest intressanta berättelserna, och att de tillsammans berättar en större historia, säger Wisterberg.

It-bubblan runt år 2000 är väldokumenterad. Vilket öde väntar dagens stjärnor?
– Det pratas ibland om en ny tech-bubbla, dopad av en mycket stor tillgång på riskkapital. Vissa av de stora techbolagen är fortfarande beroende av riskkapital, vilket gör deras framtid beroende av andra. Men skillnaderna är ändå väldigt stora jämfört med förra it-boomen.

När kommer boken?
– Vi börjar inleder arbetet nu, och boken kommer ut när den är klar. Detta är ett långsiktigt projekt, som får ta tid. Det viktigaste är att den blir så bra som den kan bli.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.