Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Bredbandsklyftan en typisk klassklyfta”

Publicerad: 5 januari 2015, 08:40

Jan Scherman

I en krönika i Svenska Dagbladet argumenterar Jan Scherman om varför bredbandsfattigdomen som drabbar en tiondel av Sveriges befolkning bör ses som en klassklyfta.


Ämnen i artikeln:

Jan SchermanSvD

Jan Scherman understryker att det svenska bredbandsbygget står sig starkt i relation till omvärlden. Men samtidigt har en tiondel som blivit över. Dessa bor på platser som enligt Post- och Telestyrelsens uppgifter har sämst uppkoppling och som tillhör en digital underklass, skriver skribenten i SvD.

"Det nya politiska målet känns oändligt långt bort. År 2020 ska 90 procent ha tillgång till bredband på 100 Mbits. Nya tomma ord? Det verkar dessutom vara en slags naturlag att det alltid finns en felande andel på 10 procent. De procenten som blir över, som liksom inte finns, men som är många tusentals enskilda människor."

Bland platserna i botten återfinns Pajala, Övertorneå, Sorsele, Ydre med flera.

"Det talas om inkomstklyftor, kunskapsklyftor och om bostadssegregation. Till detta bör bredbandsklyftan läggas. Utan bra kommunikationsmöjligheter minskar tillgången till kunskap, det blir färre jobb i glesbygd...och så snurrar den onda spiralen vidare. Mest bredbandsfattigdom på landet och mest dito rikedom i storstaden. En typisk klassklyfta."

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Jan SchermanSvD

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.